DA SAČUVATE I ŽIVOT I NOVAC: Obratite pažnju na ŠEST GREŠAKA KOJE UNIŠTAVAJU AUTOMOBIL!

Tehnički pregled
Pixabay.com

Biti vlasnik automobila nije jednostavno. Potrebno je da se kvalitetno brinete o njemu, kako se san ne bi pretvorio u noćnu moru.

 

Mnogi svesno ili nesvesno greše u odnosu prema automobilu, ne pružaju mu potrebno, a svaki propust vraća se poput bumeranga. Tada najčešće strada novčanik, jer se svaki propust plaća dvostruko. Izdvojili smo šest najčešćih grešaka kojima vlasnici uništavaju svoj automobil.

1. Ignorisanje ‘Check engine’ indikatora

Indikator ‘Check engine’ nije prolazna greška, koja se danas pojavila, a od sutra neće više nikad. Svaki put kad se aktivira potrebno je posvetiti joj posebnu pažnju, jer ignorisanje može rezultirati skupom popravkom.

2. Neredovna zamena ulja i filtera

Ulje je za motor poput krvi za ljudsko telo. Ključno je za ispravan rad i nikako nije preporučljivo premašivati fabrički propisan interval zamene. Mnogi smatraju da je važno samo da ulja ima dovoljno, a pritom ne uzimaju u obzir da vremenom svojstva ulja opadaju. Zamena filtera jednako je važna, jer on sprečava da nečistoće prodiru ka vitalnim delovima.

3. Zanemarivanje stanja guma

Hronična besparica je razlog zbog kog mnogi ne vode računa o starosti i stanju guma, nego se samo fokusiraju na dubinu profila. Uvek je važno imati na umu da je ceo automobil u kontaktu s podlogom na površini manjoj od četiri razglednice. Sigurnost vožnje uveliko zavisi od stanja guma, a stanje gume direktno je povezano sa starošću, dubinom profila i ispravnim pritiskom.

4. Preskakanje servisnog intervala

Proizvođač je raspored servisa i opseg poslova na njima propisao s razlogom pa nikakve improvizacije nisu dobre. Inženjeri koji su bili angažovani na razvoju pojedinog modela automobila dobro su upoznati s projektovanom trajnošću pojedinog sklopa pa, ako želite da izbegnete neugodna iznenađenja, držite se toga što su propisali.

5. Loša higijena automobila

Još u vrtiću su nas učili da je čistoća pola zdravlja. Isto se odnosi i na automobil. Održavanje čistoće višestruko će se vratiti. Lakše je uočiti nepravilnosti, a jako je važno i na vreme ukloniti sve čestice koje bi mogle da izazovu štetu. To se posebno odnosi na detaljno pranje nakon zimskih uslova, kad se sve napuni solju, kojom se posipaju putevi, a koja na višim temperaturama nagriza lak i time omogućava napredovanje korozije.

6. Nemaran ste vozač

Nezavisno od toga kakvi su uslovi na putu, prema automobilu se uvek treba odnositi s pažnjom i poštovanjem. Svi nagli pokreti, jurnjava s hladnim motorom, gašenje vrućeg, škripa guma, bespotrebno naglo kočenje, naleti na rupe i neravnine… Nemaran vozač takvim pristupom višestruko, a nepotrebno, povećava potrošnju svih vitalnih sklopova i trajno nanosi štetu automobilu. Razlike mogu biti tolike da automobil sa 100.000 km bude u daleko gorem stanju od istog takvog modela, u dobrim i savesnim rukama sa 300.000 kilometara.