OSTAVITE TELEFON DOK VOZITE: Policija će koristiti NOVI APARAT, stroži od ALKOMETRA!

telefoniranje u vožnji
pixabay

Telefonski razgovori u toku vožnje, uobičajena us pojava svuda u svetu. Stručnjaci upozoravaju da je ova navika jednako opasna kao i vožnja u alkoholisanom stanju. Ipak, vozači ne mare zbog visokih kazni za prekršaj a mnogi od njih dok čekaju na semaforu pošalju i po koi SMS.

 

Poslanici u američkoj saveznoj državi Njujork razmatraju donošenje zakona o upotrebi aparata kojim bi proveravali da li vozači tokom upravljanja vozilima šalju i primaju telefonske poruke.

To bi bio, kažu poslanici, nov vid borbe protiv korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje.

Zakon bi omogućio policiji da koristi takozvani “tekstometar”, spravu nalik na alkometar, samo sada za sms, i da pomoću nje utvrdi da li je vozač koristio ili dodirivao mobilni telefon neposredno pre izazivanja saobraćajne nesreće.

Donošenje sličnog zakona razmatra se i u Nju Džerziju, Tenesiju i Čikagu.

Stručnjaci za ustavna pitanja i aktivisti za zaštitu privatnosti upozorili su da policija mora da ima saglasnost vožača da pristupi podacima u njihovim mobilnim telefonima.

Oni su takođe izrazili zabrinutost da bi takav uređaj mogao da pristupi svim ličnim podacima koje ljudi čuvaju u svojim mobilnim telefonima.