VOZAČI OPREZ: Ovo su POLICIJSKI TRIKOVI kojim se lako utvrđuje da li KUCATE PORUKE u vožnji!

telefoniranje u vožnji
pixabay

Kucanje poruka u toku vožnje čini upravljanje automobilom nebezbednim, a samim tim je i rizik po vašu bezbednost povećan. Nije teško sakriti telefon od policajca ukoliko vas tom prilikom zaustavi ali su metode za utvrđivanje ovog prekršaja i te kako usavršene.

 

Ovo su tehnike koje koristi policija kako bi utvrdila da ste kucali poruke u vožnji:

Prosjak na uglu

Sledeći put kad vam prosjak bude prilazio automobilu, bolje je da odložite svoj telefon, barem ako živite u Kanadi. Kanadski policajci maskiraju se u prosjake kako bi se približili vozačima. Policajci u Ontariju i Britanskoj Kolumbiji nose karakterističnu odeću i drže i drže kartone sa natpisima (zajedno sa pravopisnimgreškama) vrebajući na uglovima najprometnijih ulica u gradovima. Policajci sa Ontarija, su uručili  61 kaznu u jednom danu, a već sledećeg dana 111 kazni.

Kamiondžija u susednoj traci

Povišeni terenci, pa čak i kamioni omogućavaju policijskim službenicima da iz ptičje perspektive detektuju šta radi vozač automobila sa rukama. Ako se čini da piše poruke, zaustavljaju ga i pišu mu kaznu. Prošle godine, njujorški guverner Endru Kuomo potrošio milion dolara kako bi modifikovao policijske automobile da budu viši od drugih vozila. Kuomo je takođe podigao kazne povezane sa pisanjem tekstualnih poruka u vožnji. Prvi put se prestupnik kažnjava kaznom u iznosu od 50 do 150 dolara, uz još pet negativnih bodova.

Povišeni automobili pomogli su policajcima Njujorka da prošlog leta napišu 5.553 kazne, što je za 4000 više nego prošle godine.

Posmatrač na nadvožnjaku

Vidljivost je ključna za hvatanje vozača u pisanju poruka, a nadvožnjak je savršeni vidikovac. To funkcioniše ovako: posmatrač stoji na području odakle jasno može videti vozila koja sporije prolaze ispod. Ukrštanja, stop znakovi i semafori su pritom vrlo korisni. Kada policijski službenik primeti kršenje zakona, on radio vezom obaveštava ekipu službenika na ulici dajući im jasan opis vozila, uključujući i boju automobila, boju telefona, pa čak i kojom rukom ga vozač drži.

Možda se to sve čini kao zadiranje u privatnost, ali nije. Prema Adamu Rosenblumu iz advokatske kompanije Rosenblum sa sedištem u Njujorku, “vozač nema pravo na privatnost ni u čemu što uključuje zbivanja koja se mogu videti golim okom” ( kroz prozor). Dakle, povišeni terenac ili čak vidikovac koji će policiji dati bolji pregled situacije, ne predstavlja zakonski problem.

Lični podaci u telefonu

Ovo nije uobičajena taktika osim ako niste učestvovali u saobraćajnoj nesreći koja je rezultirala povredama ili smrću. Ako policija ima razloga za sumnju da je pisanje tekstualne poruke dovelo do nesreće, ona će od mobilnog operatera zatražiti spisak vaše komunikacije zajedno sa vremenom kada ste slali i primali poruke, sa kim ste, kada i koliko razgovarali i sl.

Zurite u svoj mobilni i ništa drugo ne primećujete

Vozače zauzete svojim telefonom obično je lako primetiti. Oni voze polako, oklevaju pred semaforima i skloni su krivudanju po ulici. Prema Omaru Dželelu, advokatu iz Ilinoisa, vaše ponašanje može dovesti do kazne.

– Policijski izveštaji mnogih mojih klijenata navode da je kabina automobila bila osvetljena mobilnim ili da je osoba gledala prema dole i činila pokrete poput nekoga ko kuca poruku – rekao je on.

Detektor SMS poruka

Policija bi ubrzo mogla dobiti novi alat za otkrivanje vozača koji ne mogu ostaviti svoje telefone za vreme vožnje. Firma iz Virginije po imenu ComSonics razvija uređaj nalik na radar-pištolj koji služi za otkrivanje radio frekvencija koje se emitiraju iz vozila kada neko koristi mobilni.

– Kablovski serviseri koriste slične uređaje kako bi pronašli gde je kabel oštećen u potrazi za mestom gde u prenosu signala curi frekvencija – objasnio je Malkolm Mekintajer iz ComSonics – a.

Tvrtka tvrdi da ovaj uređaj može razlikovati pisanje tekstova od upućivanja telefonskih poziva. Zasada je ovaj uređaj još u fazi razvoja.