NEĆEMO BRINUTI O CENI GORIVA: Električni automobili se pune SAMI, tokom vožnje na PAMETNIM putevima! (VIDEO)

auto
print screen/you tube.com/AUTOMOBIL PRODUKTION

Izgradnja autoputa koji bi prilikom vožnje snabdevao kola električnom energijom, jedan je od razloga zbog kojih će milioni vozača poželeti da imaju automobil na struju.

 

Reno i kompanija Qualcomm, rade na razvijanju genijalnog rešenja, puta koji će pomoću bežičnog punjača puniti auto u toku vožnje. Trenutno je sagrađeno 100 metara ovakvog puta u Francuskoj pa su ovih dana demonstrirali svoje rešenje koristeći dva Renoova modela.

Baterija prosečnog automobila, puni se snagom od 20 kW pri brzinama dozvoljenim na auto-putu. Inače, radi se o sličnim punjačima kakvi se nude i uz niz telefona, uz glavnu razliku – oni miruju dok se pune.

Teoretski, kad bi imali dovoljno kilometara puteva sa ugrađenim indukcijskim punjačima, električni automobili bi imali praktično neograničen doseg. Uz to, ovakvi punjači, značili bi i da se u vozila mogu ugrađivati mnogo manje baterije (koje su i dalje nužne za ubrzanje i razne druge sisteme u autu) sa velikom uštedom na masi i na ceni.

Zajedno bi to moglo dati ogroman zamah prihvatanju i raširenosti električnih vozila. Međutim, ovakav sistem je zahtevan, pa bi uz obiman posao trebalo očekivati i visoku cenu radova.

Sa druge strane i izraleska firma ElectRoad razvija sličan sistem. Scientific American je nedavno objavio da nakon testnog poligona planiraju napraviti sistem koji bi bio instaliran uz jednu autobusku liniju u Tel Avivu. Planovi uključuju izgradnju sistema na 17 kilometara dugoj liniji između grada Eilata i aerodroma Ramon.

Veruje se da bi ovakvi putevi mogli koristiti Uberu ili nekim drugim kompanijama za prevoz putnika. Tako bi se u bližoj budućnosti mogle zamisliti elektro trake na najfrekventnijim ulicama u gradu, preko kojih se robotska vozila stalno pune, uz baterije dovoljno velike da skrenu sa tih traka kako bi ostavili ili primili putnike.