Spremate se da dobijete vozačku dozvolu? Ovo je SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O POLAGANJU PRVE POMOĆI

Prva pomoć
Wikipedia

Prva pomoć je pre nekoliko godina uvedena kao sastavni deo polaganja vozačkog ispita. To je svakako jedan veliki plus, s obzirom da je vrlo važno znati da se snađete ukoliko se dogodi neka nezgoda. Polaganje prve pomoći vam neće samo značiti u saobraćaju, nego i u ostalim životnim situacijama.

 

To je kurs koji bi svi trebalo da prođu, jer uvek je dobro znati reagovati u delikatnim situacijama i pružiti pomoć nekom drugom ili pak sebi. Kada je u pitanju prva pomoć u okviru polaganja vožnje, onda je fokus naravno na svim situacijama koje se mogu dogoditi u saobraćaju i nezgodama koje su upravo izazvane u saobraćaju.

Prvu pomoć i testove morate položiti pre nego što izađete na vozački ispit. Auto škole to organizuju, tako da vi nemate potrebe da brinete kako i šta, jer će vas stručno lice određene auto škole u sve to uputiti.

Teorijski deo časova prve pomoći

Nakon upisivanja u određenu auto školu, biće vam saopšteno kojim redosledom će se odvijati vaša obuka. Časovi prve pomoći se nekada održavaju u prostorijama gde se nalazi auto škola ili u prostorijama Crvenog krsta. Na prvom času će vam biti predstavljeno šta ćete sve to učiti i na koji način će se odvijati nastava. Važno je da pažljivo slušate i pamtite ili zapisujete sve detalje, jer ne samo da će vam to značiti kada budete polagali, već će vam značiti i kasnije.

Na teorijskom delu učite o tome kakve sve vrste nezgoda postoje, šta se to nalazi u kutiji za prvu pomoć, na koji način se pomaže svima onima koji su povređeni u saobraćajnim nesrećama i nezgodama, kako treba da se ponašate ukoliko ste vi učesnik u saobraćajnog nezgodi ili kako treba da se ponašate ukoliko ste očevidac. Naravno učićete i o tome koje su to povrede najčešće i šta treba da radite u tim situacijama.

Praktićni deo ćasova prve pomoći

Na praktičnom delu ćete bukvalno primenjivati sve ono što ste naučili. Naime, stručna lica će vam ujedno govoriti i pokazivati na lutki kako se treba ophodite prema potencijalnom povređenom. Imajte u vidu da vi nećete samo nemo posmatrati ove postpuke, već će svako od vas morati da ponovi sve ono što vam stručno lice bude pokazivalo.

To je naravno prednost, jer ćete se na taj način osloboditi nekih barijera i biti spremni da sutra pomognete nekome ukoliko bude bilo potrebe za tim. Što pažljivije budete gledali i pratili to će vam lakše biti da se kasnije snađete na ispitu.

 

Polaganje teorijskog i praktičnog dela

Nakon časova, prvo treba da polažete teorijski deo. Trebalo bi da se dobro pripremite i da ovaj test uradite najbolje što znate. Nakon toga sledi i polaganje praktičnog dela, gde ćete kao zadatak dobiti određenu situaciju i pred komisijom morate pokazati sve ono što znate.

To verovatno neće biti lagodno, upravo zbog cele te situacije gde su prisutni oni koji vas nadgledaju, ali gledajte da budete maksimalno opušteni i probajte da se setite svega što ste učili na časovima u auto školi. Teorijski deo traje 45 minuta, a praktični deo malo duže, odnosno 90 minuta.