UŽIVAJTE OD PRVOG DANA: Sjajni saveti za BEZBEDNU VOŽNJU pomažu da se POČETNICI oslobode STRAHA!

Motor automobila
pixabay

Mladi vozači se često odlučuju za kupovinu nekog starijeg auta, kako bi steklineophodno iskustvo. Uz ove savete će vožnja biti bezbednija, nezavisno do toga koliko iskustva imate.

 

Mladi vozači ili oni kojima je auto samo sredstvo da stignu od tačke A do tačke B, trebalo bi da vode račune makar o ovim stvarima, kako bi vožnja bila sigurnija

Pratite servisne intervale

Najjednostavniji način da vaš automobil uvek bude ispravan je da uzmete priručnik i potražite servisne intervale koji će vam jasno navesti kad treba menjati tečnosti u vozilu, filtere, ali i ostale potrošne delove. Pratite preporuke proizvođača kako bi automobil ostao u odličnom stanju. 

Jedna od najvažnijih servisnih stavki je zamena ulja. Pratite uputstva kad treba menjati ulje i radite to redovno.

Nađite mehaničara kome verujete

Popravke i servisi mogu biti prilično težak problem za neiskusne vozače. Mnogi strahuju od toga da će nam neko naplatiti previše ili da će nam ugraditi nekvalitetne delove. Kako bi pronašli svog mehaničara kome ćete verovati, ne morate ići do onog najbližeg. Slušajte preporuke prijatelja i potražite onog koji će vam najbolje objasniti šta i kako radi sa vašim vozilom.

Prilagodite se vremenu

Kako se približavaju hladni dani, to znači i da morate pripremiti auto kako tokom zime ne biste imali problema sa kvarovima. Proverite koliko je star akumulator i u kakvom je stanju. Zamenski obično traju kraće od onih iz originalne ugradnje. Zamenite istrošene brisače i umesto letnje stavite zimsku tečnost za pranje vetrobranskih stakala. Pored zimskih guma na svim točkovima odnosno guma s oznakom M+S, ne zaboravite i lance za sneg rezervisane za pogoske točkove. Naravno, pazite na istrošenost guma.

Lampice imaju svoju svrhu – gledajte ih

Ploče sa instrumentima pune su svetlećih lampica koje govore šta se događa sa vozilom. Ne ignorišite ih, naročito ako se radi o onima sa crvenim i žutim svetlom, jer su povezane sa raznim senzorima u vozilu i mogu ukazati na problem sa kočnicama, uljem, akumulatorom, upravljanjem… Ako ne znate šta znači koja lampica, objašnjenje možete naći u priručniku. Noviji automobili imaju naprednije kompjutere i mogu puno jasnije na ekranima prikazati šta se tačno događa s raznim senzorima.

Rezerva nije cilj koga se treba držati

Ne čekajte da vam automobil dođe do rezerve i ne vozite se s minimalnom količinom goriva. Osim što bi mogli ostati na putu zbog krive procene, to nije ni zdravo za vaš automobil. Kod starijih limenih rezervoara može se kondenzovati voda i izazvati koroziju. Korozija se potom pomeša sa gorivom i oštetiti pumpu. takođe, računar može loše registrovati količinu goriva i javiti potpuno pogrešno koliko vam preostalo u rezervoaru.