DOSTA IM JE GUŽVE: Jedna država je rešila da ZABRANI AUTOMOBILE!

vožnja
pixabay

Singapur, koji spada u najskuplja mesta na svetu kada je u pitanju kupovina vozila, zabraniće privatne automobile na svojim putevima naredne najmanje dve godine.

 

Broj novih vozila u Singapuru biće smanjen sa prošlogodišnjih 0,25 odsto na nulu u februaru, saopštile su vlasti tog grada-države, dodajući da razmatraju novu investiciju u mrežu javnog prevoza vrednu više milijardi dolara.

Ta mera, koja predstavlja nastavak stroge kontrole vlasništva vozila u Singapuru, biće revidirana 2020. godine, piše agencija Frans pres.

Stroga pravila kada je u pitanju posedovanje vozila u Singapuru omogućila su tom gradu-državi sa 5,6 miliona stanovnika da izbegne prevelike gužve u saobraćaju sa kojima se suočavaju drugi azijski gradovi.

Vlasti Singapura uvele su posebne sertifikate koji važe 10 godina, a koje je neophodno kupiti uz automobil, čime je, na primer, cena prosečnog sedana skoro učetvorostručena u Singapuru poredeći sa cenom u SAD, i iznosi više od 110.000 singapurskih dolara (80.000 američkih dolara).

Uprkos tome, više od 600.000 privatnih automobila bilo je na ulicama Singapura krajem 2016. godine.