MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT: Ako u prtljažniku PREVOZITE GUME uradite to na BEZBEDAN NAČIN! (VIDEO)

Gume
print screen/youtube.com/Allianz

Nemačka osiguravajuća kompanija Allianz izvršila je zanimljiv test čija je svrha da vlasnike koji ovih dana odlaze u servis upozori na bezbednosne rizike.

 

Test upozorava vozače, koji zimske pneumatike transportuju do servisa u svom automobilu, tačnije u prtljažniku, a posebno one koji, ukoliko pneumatici ne mogu da stanu u prtljažnik, obaraju naslone zadnjih sedišta ili ih prevoze na zadnjim sedištima.

Ukoliko prevozite pneumatike u prtljažniku, ali sa preklopljenim naslonima zadnjih sedišta, u slučaju udesa možete pretrpeti teške povrede.

Test je obavljen u istračivačkom centru kompanije Allianz, nedaleko od Minhena. U VW Golf su smestili nekoliko pneumatika i izveli čeoni sudar pri brzini od 40 km/h.

– Masa pneumatika iznosi 15-20 kilograma, do 25 kilograma, koliko su teški oni za SUV vozila. U slučaju udesa, pneumatik dobija ubrzanje i može izvršiti pritisak na naslone prednjih sedišta i vozača (ili suvozača) od čak 750 kilograma – izjavio je Karsten Rajnkemejer, šef za istraživanje bezbednosti u Allianz centru za tehnologije.

On savetuje vlasnike, da pneumatike koje prevoze u automobilu polože horizontalno u prtljažnik (jednu na drugu), a ukoliko ne mogu sve da stanu, jedan pneumatik može staviti iza naslona prednjh sedišta, odnosno u prostor za noge iza suvozačevog sedišta.