SPAS ZA VOZAČE ILI ZAKONSKI KOŠMAR: Da li je TOJOTA na pragu da zauvek promeni automobilsku industriju? (VIDEO)

Toyota E-Palette
YouTube Printscreen

Tojotin koncept veoma je zanimljiv, ali i povlači sa sobom mnogo pitanja.

 

Tojota je iznenadila na sajmu “CES 2018” kad je predstavila svoju viziju mobilnosti u budućnosti.

Najviše pažnje privukao je njihov koncept “e-Palette” koji predstavlja potpuno automatsko vozilo na baterije, a koje se može prilagoditi trenutnim potrebama korisnika. Tako e-Palette može da bude i kamion i taksi, ali i mobilni hotel.

Vozilo ima otvorenu unutrašnjost koja se prilagođava trenutnim potrebama. Tako u trenu može iz teretnog vozila da postane autonomno vozilo za prevoz putnika ili prodajno vozilo.

Spolja e-Palette izgleda poput futurističkog minibusa, ali bez prednjeg stakla ili vozača.

Predstavljanje ovog koncepta možete pogledati na snimku koji sledi, od 15. minuta:

Softver se temelji na otvorenom kodu koji omogućuje korisnicima da sami instaliraju svoj automatski sistem upravljanja i korišćenja vozila.

Moj cilj je da pretvorim Tojotu iz automobilske kompanije u kompaniju koja se bavi mobilnošću. Naši konkurenti više nisu samo proizvođači automobila. O kompanijama poput Gugla, Epla i Fejsbuka razmišljam tokom noći – istakao je na predstavljanju Akio Tojoda.

Tojotin koncept veoma je zanimljiv, ali i povlači sa sobom mnogo pitanja. Od toga kako zakonski regulisati korišćenje vozila koje može da menjati svoju namenu do toga kako rešiti potencijalne probleme gužve na putevima.

U svakom slučaju, biće zanimljivo videti hoće li ovaj Tojotin koncept i zaživeti, barem kao lako prevozno sredstvo u centrima gradova.