DOBAR NAČIN DA SE IZBEGNU GUŽVE: Jednim klikom proverite stanje na najvećim graničnim prelazima!

granični prelaz
print screen/youtube.com/RTV Yu Eco

AMSS i MUP Republike Srbije postavili su prve video kamere koje prikazuju trenutno stanje na graničnom prelazu Batrovci, sa Hrvatskom. Ideja je da se ovaj sistem kasnije proširi i na druge granične prelaze - Horgoš, Gradina, Preševo.

 

Projekat predstavlja uspostavljanje sistema za vizuelno i pravovremeno informisanje javnosti o protočnosti drumskog saobraćaja na graničnom prelazu, što je od posebnog značaja tokom turističkih sezona kada su gužve najveće.

Sistem se sastoji od video kamera, čiji je signal dostupan javnosti putem Interneta, a koje prikazuju protočnost drumskog saobraćaja na graničnim prelazima, kako na ulazu, tako i na izlazu iz Republike Srbije.

Cilj projekta je da se građanima olakša kretanje preko graničnih prelaza, odnosno da se u periodu velikih gužvi, na najfrekventnijim graničnim prelazima može imati uvid u gustinu saobraćaja na prelazima.

– Granični prelaz Batrovci jedan je od najopterećenijih prolaza, na kom putnici nekad čekaju i po više sati. Zbog toga smo u saradnji sa AMSS napravili ovaj pilot projekat koji će omogućiti građanima da na jedan relativno jednostavan način dobiju informaciju o vremenu čekanja na graničnim prelazima i alternativnim putnim pravcima, gde bi mogli manje da čekaju i bolje planiraju svoje putovanje – rekao je direktor policije Vladimir Rebić i pohvalio ideju AMSS.

Uprava granične policije MUP RS ovim putem se zahvalila kolegama iz Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije na podršci i pomoći u realizaciji, kao i AMSS koji je finansirao veći deo projekta.

“AMSS u cilju povećanja mobilnosti drumskog saobraćaja u Republici Srbiji, realizovao je projekat u saradnji sa MUP RS i obezbedio video kamere koje su postavljene na granični prelaz Batrovci, njihovu tehničku ispravnost, ostalu neophodnu mrežnu i serversku opremu kao i dostupnost signala kamere na svojoj zvaničnoj Internet stranici (www.amss.org.rs).”

Trenutno stanje saobraćaja na Batrovcima možete pogledati ovde.