“INŽENJERSKI SAN”: Vozači zavirili u FORDOVU fabriku, a testiranje koje se tamo obavlja ODUŠEVIĆE I VAS (VIDEO)

Ford
YouTube Printscreen

Kada pravite automobil on mora da ispunjava mnogobrojne zahteve klimatskih uslova različitih delova sveta.

 

Američki gigant Ford ide korak dalje u ovom smislu sa svojom novom fabrikom za testiranje u različitim vremenskim uslovima koja se nalazi u Kelnu.

Ovaj pogon neće biti identična zamena za led sa Antartika ili “pakao” Doline smrti, ali je više nego pristojna alternativa.

Fabrika poseduje prvi vazdušni tunel u auto-industriji sposoban da simulira jake snežne padavine na nadmorskoj visini od 5.200 metara, što je ista visina na kojoj se nalazi i Bazni kamp na severnom delu Mont Everesta.

Objekat simulira i različite temperature od -40 do 55 stepeni Celzijusa, a može da proizvede i 95% vlažnost vazduha. Istovremeno se može testirati do deset automobila.

Putovanje u različite delove ove zgrade je kao da putujete na četiri različita kraja sveta – kaže potpredsednik razvojnog odelenja Džo Bakaj.

Ford će u ovom objektu testirati svoja vozila na sigurnost, izdržljivost, udobnost, električne performanse, kočenje, tovarni deo, grejanje kabine i klimu.

Inženjeri će analizirati uticaj jakih vetrova na spoljašnje delove automobila i koliko brzo vetroban može da se odledi i uklone kapi kiše.

Možemo da vidimo kako brisači funkcionišu na arktičkim temperaturama, kako se menjaju performanse motora na ekstremno visokim temperaturama i na hladnoći, čak i koliko snega će da napada na glavu vozača kada otvori vrat. To je inženjerski san – kaže menadžer projekta Majkl Steap.

Objektom koji koristi ogromnu količinu energije od čak 11 megavata, koliko je dovoljno za gradić od 2.500 ljudi. Ford, ipak, energiju dobija iz obnovljivih ekološki prihvatljivih izvora.