VELIKI PROBLEM ZA MNOGE VOZAČE: Evo prilike da konačno razjasnite kako funkcioniše KRUŽNI TOK! (VIDEO)

kružni tok
print screen/youtube.com/PG+

Kružni tok se smatra efikasnim i bezbednim saobraćajnim rešenjem, ali mnogi vozači od njih zaziru, i u vožnji ih čak i izbegavaju, čak i kad zbog toga moraju da pređu duži put do odredišta.

 

Ipak, kada su kružni tokovi posredi, potrebno je samo dobro savladati pravila vožnje u njima, i onda nema nikakvih problema. Ovih nekoliko saveta bi trebalo da vam pomognu u tome:

1. Ako želite da izađete na prvom izlazu, uključite se u prvu desnu (spoljnu) traku i uključite desni pokazivač pravca, popularni žmigavac.

2. Ukoliko izlazite na drugi izlaz, možete voziti obema trakama, ali je važno da iz desne trake, ako ste njome vozili, ulazite u desnu, a iz leve u levu, tj. da uvek pratite nastavak trake kojom ste vozili pre ulaska u kružni tok.

3. Ako izlazite na treći izlaz, potrebno je da uđete u levu, tj. unutrađnju traku, da biste se pošto prođete drugi izlaz, uz uključivanje desnog pokazivača pravca, skrenuli desno i izašli iz kružnog toka, i to takođe i dalje prateći traku u kojoj ste vozili, tj. levu. Postoji i mogućnost prestrojavanja u desnu traku, ali je pri tom obavezno voditi računa o tome da se to uradi bezbedno, bez ugrožavanja svoje i tuđe bezbednosti.

4. Još jedna od stvari koje zbunjuju vozače i u kojima često greše čak i oni koji se ne libe da uđu u kružni tok jeste kada se uključuje svetlosni signal, to jest žmigavac. Prilikom ulaska u kružni tok, ukoliko se ne isključujete na prvom izlazu, treba uključiti levi pokazivač pravca. Prilikom izlaska iz kružnog toka potrebno je blagovremeno obavestiti druge učesnike u saobraćaju uključivanjem desnog žmigavca. Evo još jednog videa koji vam može pomoći u boljem shvatanju pravila vožnje u kružnom toku: