OZBILJAN KVAR: Proizvođač automobila obvestio 4,8 miliona vlasnika da su zbog sistemske greške na vozilima U OPASNOSTI

put
pixabay.com

Italijansko-američki proizvodjač "Fiat Krajsler" je upozorio vlasnike 4,8 miliona vozila svoje proizvodnje u SAD i svetu da u retkim, ali zastrašujućim okolnostima, vozači možda neće moći da isključe uredjaj za automatsko održavanje brzine vozila "kruz kontrol" - "tempomat".

 

Kompanija upozorava vlasnike da ne koriste taj uređaj sve dok automobile, SUV i kamionete ne dovezu u servis da se popravi softver kompjutera koji upravlja automatskim održavanjem brzine vozila.

“Fiat Krajsler” je međutim poručio da su kočnice tako projektovane da “prevladaju motor”, te da se bar njima vozilo može zaustaviti ako blokira “kruz kontrol” – “tempomat”.

Problem je ustanovljen testiranjem kompjutera vozila, kaže firma i ističe da nema izveštaja da je bilo udesa ili povreda zbog toga. “Fiat Krajsler” je naknadno ponovo pregledao ranije žalbe vlasnika i utvrdio da ih je bilo upravo na taj kvar.

Taj problem je moguć u 15 modela “Jeep”, “Dodge”, “Chrysler” i “Ram”, prodatih u SAD, Kanadi, Meksiku i drugim zemljama, a proizvedenih od 2014, uključujući i ovu, 2018. godinu.