NEVREME USRED VOŽNJE: Pratite ove savete i BEZBEDNO STIGNITE KUĆI

Magla
Dnevno.rs

RHMZ nam za danas i naredne dane prognozira nestabilno vreme, sa pljuskovima i grmljavinom, a moguće su i veće vremenske nepogode. Zato bi trebalo da, ako vozite, pažljivo pročitate ovaj tekst!

 

Vozači često nisu svesni opasnosti koje loše vreme i nepogode nose sa sobom. Ipak, ovakvi uslovi prilikom vožnje nisu ni malo naivni!

Kada se veća količina vode duže zadržava na asfaltu, gume nisu u mogućnosti da je potpuno istisnu, tako da točkovi više nemaju dobar kontakt sa kolovozom. U takvim situacijama potpuno je isto da li vozite po mokrom ili se pod vama nalazi sneg ili led!

Zbog toga, u vožnji po kiši, usporite i izbegavajte povećanje brzine čak iako je pred vama ravan i dobro poznat put!

Drugi problem koji izaziva kiša je smanjena vidljivost. Često je zbog obilnih padavina nemoguće ukloniti svu vodu sa vetrobranskog stakla, čak iako ste brisače uključili na najveću brzinu.

Slično, kiša i povećana vlažnost vazduha dovode i do zamagljivanja unutrašnjih stakala. Ako nemate klimu u kolima koja ovaj problem brzo rešava upotrebite običnu suvu, čistu krpu i sami odmaglite prozore.

U takvim slučajevim pored smanjenja brzine, treba da vodite računa i o rastojanju između vozila ispred vas.

Naročito na našim putevima, kiša koja pada će “popuniti” rupe, a to je još jedan razlog da smanjite brzinu. U suprotnom, može vam se desiti da naletite na “nevidljivu” prepreku i zgubite kontrolu nad vozilo.

Takođe, obilne padavine izazivaju odrone. Ako se zateknete na deonici puta gde i inače postoje opasnosti od odrona (klisure, kanjoni) vozite naročito oprezno i sporo kako biste na vreme videli eventualnu prepreku na putu i stigli da zakočite pre nego što udarite u nju.

Ako se intenzitet padavina poveća, najbolje je zaustaviti vozilo pored puta i sačekati da nagore prođe!