ZIMSKI SAN: Za nastavak poljoprivrednih aktivnosti na proleće, potrebno je sačuvati mehanizaciju od hladnoće!

traktor
pixabay.com

Da bi poljoprivredna proizvodnja bila na očekivanom nivou, jedan od neizbežnih uslova je i ispravna, efikasna i pouzdana poljoprivredna mehanizacija.

 

I dok je za komplikovanije kvarove nadležan majstor i servis, mnoge stvari mogu odraditi i sami poljoprivrednici pridržavajući se određenih pravila. Ta pravila su garažiranje i konzervacija mašina u toku zime, servisno preventivno održavanje poljoprivredne mehanizacije i pravovremeno reagovanje u slučaju kvara.

Posle završetka jesenjih radova, da bi mehanizacija bila spremna za garažiranje potrebno ju je na odgovarajući način očistiti. Samo besprekorno čiste mašine bez ostataka zemlje i prašine na sebi možemo garažirati. Pre garažiranja je neophodno izvršiti konzervaciju koja ima za cilj sprečavanje i usporavanje negativnog dejstva atmosferskih uticaja (kiše, vlage, mraza, leda, snega). Za konverzaciju se upotrebljavaju zaštitna ulja, kao i zaštitne masti i tečnosti. Zaštitna ulja su namjenjena spriječavanju korozije, a sadrže i rastvarače koji rastvori nečistoću i ispari.

Garažiranje može biti u zatvorenom prostoru, poluzatvorenom i otvorenom. Najčešće se u zatvorenom prostoru koji pruža i najveću zaštitu drže traktori, prskalice, sejačice, kao i elementi mašina (lanci, remenje, kardani, akumulatori i slično).

Poluzatvoreni prostori u principu predstavljaju nadstrešnice koje sprečavaju nanošenje kiše i snega na mašine. Najčešće se pod nadstrešnice garažiraju kombajni, rasipači đubriva, prikolice, kosačice, motokultivatori i drugo. Na otvorenom se najčešće garažiraju plugovi, tanjirače, valjci i podrivači.

Tehničko održavanje vrši se svakog dana i sedmično, što zavisi od složenosti mašine. Svakodnevno bi trebalo proveravati kod traktora količinu ulja u motoru, proveriti filter vazduha, nivo tečnosti u hladnjaku i sl.

Sedmično treba proveravati pritisak u gumama, kontrolisati ulje u menjaču, kočnicama i slično. Servisi traktora rade se nakon 50, 100, 200, 400, 600 sati rada… Održavanje visoke pouzdanosti u toku upotrebe podrazumeva i upotrebu dijagnostike kojom se ispituju moguće greške i kvarovi na poljoprivrednim mašinama koji mogu direktno uticati na ekonomiku poljoprivredne proizvodnje.