BRIGA O AKUMULATORU: Zimi baterija najviše strada – ovako ćete produžiti njeno trajanje!

Akumulator
rukawajung/freedigitalphotos.net

Tokom zime akumulator mora da bude u top-formi, inače, ako je struja na donjoj granici, pre ili kasnije nastaće problemi sa startovanjem motora

 

Za službe pomoći na putu sada kreće sezona, a najviše posla upravo imaju zbog pražnjenja akumulatora na automobilima. Dakle, nema kvarova drugih komponenti već su jednostavno akumulatori po hladnoći oslabili.

Akumulator po hladnoći oslabi, a motoru treba struje više nego ikad da bi startovao na niskoj temperaturi. Uz to, najčešće vozimo kratke relacije što je noćna mora za automobil, tačnije za alternator. A kada baterija izda, onda zovemo u pomoć kablove, pa opet moramo voziti kratku relaciju.

Paljenje uz pomoć kablova ne treba primenjivati prečesto, jer ugrožava akumulator. Bilo da je struja samo oslabljena ili je akumulator oštećen, običnim merenjem se može utvrditi kapacitet baterije. 

U servisu možete proveriti stanje vaše baterije. Cena je simbolična, a često se i ne naplaćuje. Ipak, teorija kaže da je već posle pet godina akumulator oslabilo, međutim. ima trikova koji joj mogu produžiti životni vek. 

Jedan od njih je redovna dopuna a od koristi je i  priključivanje „Megapulsera“ (specijalizovanog uređaja za dopunu i regeneraciju akumulatora). oba načina se koriste kako bi akumulator duže trajao.