STREPITE SVAKOG MESECA ZBOG CENE BENZINA: Deset saveta da ozbiljno UŠTEDITE NA GORIVU

pumpa
pixabay

Bez obzira da li vozite hibridni dvosed ili terenca od 3 tone, sigurno ste razmišljali kako da ostvarite uštedu na planu potrošnje goriva. Ukoliko prelazite duge relacije, ušteda od pola litara na sto kilometara delovala bi korisno za vaš automobil. Bili biste u mogućnosti da zamenite neki od dotrajalih delova.

 

Ovo su deset saveta koji vam mogu pomoći da uštedite znatnu količinu benzina.

1. Usporite

Pri velikim brzinama automobil troši više. Smanjenje brzine za 10 odsto u uslovima vožnje na autoputu, štedi i značajniju svotu novca na duži rok.

2. Proverite pritisak u gumama

Sve dok je pritisak optimalana, trenje nastalo kontaktom asfalta i točka je na potrebnom nivou a samim tim je optimalna i potrošnja. Pratite savete u priručniku koji dobijate kupovinom automobila. Noviji modeli uz doplatu pružaju mogućnost kompjuterskog merenja pritiska u gumama. Pritisak varira u zavisnosti od vremenskih prilika, vlažnosti vazduha ili oštećenja na ventilima

3. Proverite vazdušni filter

Zapušenje ometa dovod vazduha do motora, zbog čega je sagorevanje smese vazduha i benzina štetno za mašinu vašeg vozila. Potrošnja goriva raste ali i emisija izduvnih gasova. Proverite filtere za vazduh a ako je potrebno zamenite ih. Noviji modeli podrazumevaju isključivo čišćenje.

4. Vodite računa prilikom ubrzanja

Nagli polazak na semaforu su nepotrebni, a poret toga što rizikujete oštećenje guma , dolazi do nepotrebne potrošnje. To ne znači da trebamo voziti sporo jer bismo time nervirali ostale učesnike u saobraćaju. Ukoliko imate auto sa automatskim menjačem, ubrzajte kretanje laganim dodirom papučice gasa. Koristite li analogni, nastojte da automobil držite pri nižim brojem obrtaja. Ukoliko vaša brzina pada, automobil će trošiti veću količinu goriva radi novog ubrzavanja, pa u odnosu na planiranu putanju pravite korisne procene.

5. Vozite iza kamiona

Verovatno ste primetili da prilikom gužve na autoputevima, vozači putničkih automobila stalno pretiču veća vozila da bi nedugo zatim morali da uspore. Kamioni se u tim situacijama kreću desnom stranom ujednačenim tempom, što uslovljava minimalne aktivnosti menjača i ravnomernu potrošnju goriva. Vožnja iza velikih vozila će takođe smanjiti udare vetra koji vas usporavaju i čine auto nestabilnim.

6. Razmislite o paljenju klima uređaja

U gradskim uslovima i pri manjim relacijama možete se rashladiti otvaranjem prozora ili šibera. Rad klima uređaja utiče na povećanu potrošnju goriva pa izbegavajte takvu klimatizaciju sve dok atmosferske prilike i uslovi na putu do dozvoljavaju.

7. Odaberite odgovarajuće dimenzije guma

Komfor u vožnji može biti smanjen ukoliko koristite felne i gume koje su predimenzionirane. Sa pojačanjim trenjem, količina potrošenog benzina može skočiti za 10 odsto.

8. Očistite svoj automobil

Obratite pažnju na čistoću u vašem vozilu. Sredite kasete, prostor između sedišta i prtljažnik. Postoji mogućnost da se u vašem automobilu nalazi i do 50 kilograma nepotrebnih stvari što može povećati potrošnju goriva.

9. Manji automobil – manja potrošnja

Ukoliko ste u pozicija da birate automobil, razmislite o njegovim dimenzijama bez obzira da li je nov ili polovan. Malo vozilo ne znači da je žrtvovana sigurnost ili komfort a u gradskim uslovima on predstavlja prednost. Takva kola imaju i motore manjih dimenzija čija je potrošnja niža.

10. Najnepopularniji savet

Najmanja potrošnja se ostvaruje u danima kada se auto uopšte ne vozi, odnosno kada miruje jer vam nije neophodan. Pešačenje je dobro za zdravlje. Izbegavajte vožnju u gradu kad god je to moguće, jer ćete pored uštede novca, uštdeti i za parking.