NAJČEŠĆI UZROK LANČANIH UDESA JE MAGLA: Ukoliko vozite u uslovima slabe vidljivosti, OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT!

Magla Autoput
Pixabay.com

Magla na putu može izazvati veliku neprijatnost i iskusnim vozačima. Svako od nas se oseća veoma nesigurno u uslovima u kojima je vidljivost znatno smanjena.

 

Ukoliko ste prinuđeni da vozite kroz gustu maglu, obratite pažnju na ove detalje, kako biste u uslovima smanjene vidljivosti, bezbedno stigli do željenog odredišta.

Redovna kontrola tehničke ispravnosti

Neophodno je da automobil uvek bude tehnički ispravan. Redovno kontrolišite ispravnost svih sijalica i uređaja za signalizaciju na automobilu. Nikada ne znate kakvi će vas uslovi na putu zateći. Možda ćete morati iznenada na put, a prethodno ste propustili priliku da zamenite sijalicu, pa osim novčane kazne rizikujete i svoju i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Prilagodite brzinu

Prilagodite brzinu uslovima na putu. To znači da treba da vozite brzinom koja će vam dozvoliti da zaustavite auto ispred svake prepreke koju možete da vidite ili predvidite. Ako se budete pridržavali ovog najvažnijeg pravila, ne bi tebalo da bude ikakvih problema. Ako do njih i dođe, šteta će biti minimalna.

To što vidite auto ispred sebe, ne znači da je vidljivost dovoljna. Takve objekte uočavamo zato što su osvetljeni. Sa neosvetljenim objektima (npr. pešacima), situacija je potpuno drugačija.

Korišćenje svetala

Svetla za maglu

Kada je na putu magla, koristitе svetla za maglu, popluarne “maglenke”. To su svetla koja osvetljavaju put neposredno ispred vozila, a najdalje do 35 metera. Uglavnom se maglenke nalaze ispod farova/oborenih svetala, kako bi svetlosni zrak od maglenki stizao do kolovoza najkraćim putem. Na nekim modelima automobila se maglenke nalaze u farovima, ali osvetljavaju kolovoz na istoj daljini.

Po magli koristite i zadnje svetlo za maglu. Ono će vozačima iza vas pokazivati vašu lokaciju mnogo ranije nego poziciono svetlo.

Kratka/duga svetla

Po gustoj magli nikako ne treba uključivati duga svetla, jer se ispred auta stvara “bela zavesa” koja zaslepljuje vozača. Magla tada odbija svetlost nazad, dodatno nam smanjujući vidljivost. Osim što nije pametno, korišćenje dugih svetala po magli je i zabranjeno. Time rizikujete kaznu od 5.000 dinara.

Kada je magla, koristite oboreno svetlo i svetlo za maglu, ili poziciono svetlo i svetlo za maglu. Preporučuje se da se farovi podese što niže. Tako će put direktno ispred vozila biti osvetljen, a samo manja količina svetlosti će se odbijati.

Sva 4 migavca po magli

U uslovima izuzetno smanjene vidljivosti, koristite sva 4 migavca. To je čak i zakonski obavezno. Ako prilazite raskrsnici na kojoj želite da skrenete, isključite ih, uključite migavac na strani na kojoj skrećete, pa ponovo uključite sva 4 nakon raskrsnice. Migavci će značajno povećati vidljivost vašeg vozila na putu, što je uslov da se izbegne nesreća.

Neki vozači upale sve migavce na par trenutaka, da bi signalizirali ostalim vozačima da ulaze u područje sa gustom maglom. To je odlična praksa. Ako u magli vidite vozilo iza vas, a niste sigurni da vas vozač vidi, pipnite pedalu kočnoce na trenutak, kako biste mu signalizirali.

Pratite linije na kolovozu

Obavezno pratite razdelnu i ivičnu liniju na kolovozu, ili katadioptere na bankinama. Oni će vam u velikoj meri pomoći da shvatite kuda put ide. Od velike su pomoći da ne skrenete na drugu stranu kolovoza ili van puta.

Najbloji savet koji vam možemo dati je da po magli budete maksimalno oprezni i vozite prilagođenom brzinom.