Čeka vas popravka automobila? Saznajte gde možete DA UŠTEDITE i da li se POLOVNI DELOVI uopšte isplate

Kvar automobila
Foter/Jonesemyr/photo on flickr

Bilo da Vaš automobil pretrpi lakši ili teži kvar, to pre svega predstavlja izvor stresa - kako zbog prevoznog sredstva, tako i zbog troška, jer je opšte poznato da ni auto delovi ni sama popravka nikako nisu jeftini.

 

Kako biste makar malo uštedeli u ovakvoj vrsti problema, ne bi bilo loše da razmislite o nabavci polovnih elemenata koji vas mogu jednako dobro poslužiti kao i novi.

Kada u obzir dolaze polovni auto delovi, a kada ne?

Polovni auto delovi ne smeju se kupovati onda kada je potrebno zameniti elemente sistema koji omogućuju bezbednost u vožnji. Tu se pre svega misli na kočioni sistem, a zatim na set kvačila i sistem zupčenja: u svakom od ova tri sistema morate nabavljati nove delove i tu pregovora nema.

Međutim, polovni auto delovi se mogu nabaviti bez bojazni svaki put kada je potrebno popraviti ili doterati spoljašnjost i nutrašnjost auta. Tu se najpre mogu nabaviti stakla, retrovizori i limarija, a zatim i auto delovi poput kvaka, brisača i motora za brisače.

Svakako, sedišta i tapacirung takođe možete naći po veoma povoljnim cenama kao

polovne i dobro očuvane, te na to nećete morati da trošite novac.

Isto važi i za menjač i sirenu automobila, ali i svetla, farove i migavce.

Kada se ne isplati kupovati ih?

Iako se nekada dozvoljavaju, često se dešava da polovni auto delovi zapravo ne reše problem, te je preporuka stručnjaka da ne pristajete na takve i slične predloge ako Vam ih automehaničar uputi.

To važi za elemente poput prekidača, amortizera, ventilatora, opruga i dizni. Već samim tim što se njihova cena u polovnom i novom stanju gotovo uopšte ne razlikuje, uvek prednost treba da imaju novi auto delovi.

Navedenim elementima dodajte i grejač kabine, letvu volana, sve elemente izduvnog seta, hladnjake i senzore.

Gde se mogu nabaviti polovni auto delovi?

Polovni auto delovi podjednako pouzdano mogu se nabaviti putem pretrage na internetu ili na auto otpadima. U oba slučaja, trudite se da poslušate preporuke vozača ili mehaničara kojima verujete.

U drugom slučaju, najbolje bi bilo da sa sobom povedete svog mehaničara, pogotovo ako su veće i samim tim skuplje kupovine u pitanju, kako biste bili stoprocentno sigurni da ste napravili potreban i pouzdan izbor. Uvek se trudite da se auto delovi na otpadu uzimaju kao već odvojeni, i nikako ne pristajte da sami to činite kako ne biste nešto oštetili i to dodatno platili.

Da li polovni auto delovi mogu da budu i bolji od novih?

Mogu, pogotovo kada je u pitanju loša proizvodnja novih delova, i kada se preporučuje da se pre nabavi polovni deo u dobrom stanju koji je od istog proizvođača i iste marke kao i vaš automobil.

Iako su polovni originalni elementi tada svakako skuplji od loših (kineskih) novih, njihova cena ipak varira, i zavisi od očuvanosti i stanja u kome se nalaze. Iz tog razloga se uvek preporučuje da se polovni auto delovi isprobaju ako njihova oštećenja nije moguće videti golim okom, kako ne biste napravili lošu kupovinu.