REVOLUCIJA U TRANSPORTU ROBE: Ovo je ĐITA, prvi kofer koji SLEDI SVOG VLASNIKA! (VIDEO)

Đita
print screen/you tube.com/RoboticsUA

Vespa je svetski poznati skuter, ali su se u italijanskoj fabrici odlučili na revolucionarni potez. U Bostonu se otvara poslovnica pod nazivom "Piaggio Fast Forward", a fokus je budućnost mobilnosti. Prvi proizvod kompanije je "Đita", robot dizajniran za nošenje tereta kao što su namirnice.

 

Ideja je da Đita može obavljati svakodnevne poslove za vlasnike. Ona je zapravo poput kućnog ljubimca koji sledi vlasnika dok hoda ili vozi bicikl, a može se kretati i sama. Ima poklopac ispod kojeg se nalazi prostor za stavljanje stvari koje Đita nosi.

Može poneti oko 18 kilograma, a maksimalna brzina kretanja  je 35 kilometara na čas.

Cena i datum prodaje za sada nisu objavljeni, ali iz Piaggio Fast Forwarda su rekli da će pilot ispitivanja biti završena ove godine.

Vespa je popularnost stekla posle Drugog svetskog rata, ali kompanija shvata da se ne može živeti od stare slave kada većina sličnih kompanija ulaže milijarde u robote, bespilotne letelice i autonomna vozila. 

Đita je slična drugim robotima koji se pojavljuju na tržištu. Recimo, Starship Technologies testira robota za dostavu hrane u dva američka grada, a Savioke ima robota koji vrši dostavu u nekim hotelima.