U OVAKVIM SITUACIJAMA NE POMAŽE AUTOPILOT: Vozač Tesle se previše opustio pa slupao pametni auto! (VIDEO)

Tesla
print screen/vidme

Kamera u vozilu je zabeležila snimak saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Teslin električni automobil. Ovo je novi dokaz da autopilot nije namijenjen onima koji ga smatraju zamenom za vozača.

 

Teslin autopilot nije savršeni autonomni sistem namenjen zameni vozača i kao takav se ne bi trebao koristiti. Ipak, s vremena na vreme, pojedini vlasnici Teslinih automobila naprave kobnu grešku.

Priloženi video koji je protekle sedmice postao popularan na Reddit-u prikazuje upravo takvu situaciju. Vozač Modela S u SAD-u je najverovatnije odlučio da u potpunosti zanemari situaciju, prepustivši autopilotu potpunu kontrolu.

Nažalost, autopilot nije uspeo prepoznati suženje puta zbog vanrednih građevinskih radova.

Slučaj nezgode je prvi put dokumentovan kada je sam vozač Tesle postavio fotografije uništenog automobila, rekavši kako je automobilom upravljala prva generacija autopilota koja ga nije upozorila na prepreku. Vozač je na svu sreću završio sa lakšim povredama.

Ipak, ono što se vidi na snimku, a što vozač nije naglasio, jeste postojanje teško vidljive signalizacije koju autopilot „čita“ kako bi pospešio svoju efikasnost. Očigledno je da vozač nije obraćao pažnju na stanje na putu jer bi na vreme usporio i skrenuo vozilo da je kojim slučajem gledao ispred sebe.

Prva generacija Teslinog autopilota omogućava autonomiju u sferi kočenja i održavanja idealne razdaljine između automobila. Vozač ipak mora obratiti pažnju na okolinu, posebno na prostor ispred sebe, kako bi u svakom momentu mogao preuzeti kontrolu.