IMATE PROBLEMA KOD PRELASKA U DRUGU TRAKU? Ovako funkcioniše sistem za suzbijanje “MRTVOG UGLA” ! (VIDEO)

retrovizor
print screen/you tube.com/IIHS

Prestrojavanje u drugu traku može biti veliki problem za vozača, a mnogi od njih priznaju da u tim situacijama najviše problema zadaje tzv. "mrtav ugao" . Ipak, ovaj problem je rešiv ukoliko se retrovizori postave na adekvatan način tako da ogledalo pruži potpuni uvid prema onome što se dešava iza vaših leđa.

 

Kako bi pomogli vozačima da izbegnu incidente prilikom promene trake, proizvođači automobila su počeli uz sve veći broj modela da isporučuju (uglavnom uz doplatu, osim kod luksuznijih) sistem za uočavanje vozila u mrtvom uglu.

Kako radi i kako se koristi?

Različiti proizvođači automobila koriste različite sisteme, sa više ili manje senzora, sa kamerama u retrovizorima, više ili manje precizne, integrisane sa drugim sistemima ili samostalne, itd. Zbog toga je važno da prilikom kupovine automobila detaljno proučite uputstvo a ako ga niste dobili uvek se može nabaviti kod ovlašćenog dilera ili preuzeti sa interneta.

Ovakav sistem funkcioniše tako što senzori u zadnjim branicima konstantno prate situaciju oko vašeg vozila.

Ukoliko se u opasnoj zoni nalazi drugo vozilo, na retrovizorima će se pojaviti upozorenje – npr. crveni trougao.

Ukoliko vozač ignoriše ovo upozorenje i uključi migavac kako bi prešao u drugu traku, lampica na retrovizorima će početi da trepće, a javiće se i zvučno upozorenje na opasnost. Kod luksuznih automobila vozač može biti upozoren i vibracijama u upravljaču.

Sprečavanju nastanka ovakvih situacija, Mercedes je posvetio dosta pažnje. Inženjeri ove nemačke kompanije su razvili sitem  „Blind Spot Assist“, koji čak može aktivirati i kočnice kako da se izbegao udes. ESP reaguje tako što koči točkove na jednoj strani, sprečava ili usporava prelazak u drugu traku.

Mane

U brojnim situacijama ovaj sistem može da izazove nepotrebno uznemiravanje. Na primer, ako dve trake na raskrsnici skreću levo, a vi se nalazite u desnoj, on će početi da pišti zato što misli da menjate traku dok vam je drugo vozilo u mrtvom uglu.

Takođe, ako put npr. ima tri trake, a vi iz krajnje desne prelazite u srednju, sistem može da detektuje vozilo u krajnjoj levoj traci i počne da upozorava na opasnost. Podsećamo, kod nekih sistema ima ovakvih problema, kod drugih nema. Na sreću, kod svih je moguća deaktivacija.

Naknadna ugradnja

Ovaj sistem je moguće i naknadno ugraditi, a način njegovog funkcionisanja se ne razlikuje mnogo od klasičnih parking senzora. Ukoliko želite da ga kupite, moraćete to da uradite negde u inostranstvu, pošto ga kod nas nema u ponudi. Postoji više proizvođača, a cene i kvalitet su raznoliki.