NAGAZI JAČE, MANIJAČE: Da li automobil može da ide brzinom od skoro 500 kilometara na čas? (VIDEO)

Ferari
pixabay.com

Šta se dešava sa automobilom kad se kreće ekstremno velikom brzinom?

 

Ako ste se pitali hoće li hiperautomobili moći da voze brzinom blizu granice od 500 km/h odgovor daje Engineering Explained.

U novom videu dato je objašnjenje velikih brzina, odnosno šta sve automobil mora da svlada da bi postigao brzinu od 300 mph (482 km/h). Kako se ne bi izgubili u računanju uzete su neke okvirne pretpostavke, a pritom su pojedine fizikalne pojave pojednostavljene ili čak zanemarene.

Za ulazne podatke uzet je Bugatti Veyron, koji se već okitio titulom najbržeg automobila na svetu. Da bi savladao samo otpor vazduha pri brzini od 482 km/h potrebna je snaga od oko 1.1 MW. Dodatnih 37 kW ide na račun otpora trenja (kotrljanja). Tu dolazimo do okvirne pretpostavke, a to je da mehanički gubici prenosa iznose 15 odsto. Konačan račun kaže da je potrebna snaga od 1.34 MW, odnosno oko 1.820 KS.

Najveće ograničenje u postizanju tako velike brzine je hlađenje motora. Chiron, ali i njegov prethodnik su pravi gutači vazduha, pa imaju relativno veliki otpor vazduha. To je ujedno i razlog zašto je potrebna ogromna snaga da bi se postigla brzina od 482 km/h.

Za detaljnije objašnjenje pogledajte video.