PROLEĆNO PRANJE NIJE DOVOLJNO! Za SIGURNU i UDOBNU vožnju posle zime, URADITE OVE STVARI!

pranje automobila
Pixabay

Sa prolećem i lepim danima dolazi i veliko čišćenje i pranje automobila. Ipak, postoji niz stvari koje bi trebalo uraditi da bi naš auto zablistao u punom sjaju.

 

Proleće je stiglo i kao što smo pripremali automobil za hladne mesece, sada je stiglo vreme kad bi trebalo pripremiti auto da se sigurno i udobno vozimo tokom proleća i leta. 

Operite automobil

Pranje automobila je jedan od glavnih poteza koji ćemo napraviti posle zime. Osim što će automobil lepše izgledati i biti ugodniji za vožnju, pranje ima puno važniju svrhu. Smanjiće štetu koja nastaje tokom zime zbog otopljene vode, soli i ostalih stvari kojima su posipani putevi. Zato prvo prolećno kupanje automobila mora biti temeljno. Ako sami perete vozilo, dohvatite sva teško dostupna mesta kako biste uklonili moguće naslage soli. Pritom se misli na pod, ivice blatobrana, okvire farova… 

U kakvom su stanju brisači?

Minusi tokom zime sigurno su ostavili trag na brisačima. Zaleđena stakla dodatno troše i uništavaju metlice pa ih detaljno pregledajte. Ako vam na staklima ostaju tragovi to je znak da ih treba promeniti i ovo je jedan od detalja automobila gde bi trebalo više pažnje obratiti na kvalitet umesto na cenu.

Proverite ulje

Zimski meseci zahtevniji su za vaš motor i sada je pravo vreme da proverite nivo ulja u motoru, ako već niste redovno proveravali proteklih meseci. Ako još uvek nije došlo vreme zamene ulja, dodajte ulje. To možete učiniti i sami, a ako je potrebna zamena, najbolje je posetiti brzi servis gde će se postarati za sve što je potrbno.

Očistite podne tepihe

Ako niste među vozačima koji svake jeseni stavljaju gumene tepihe u auto, velika je verovatnoća da su vaši sintetički podni tepisi puni prljavštine koja se nakupila sa vaših cipela. Uz to, tu može biti i puno soli koja šteti limu ispod podnih obloga. Stoga, izvadite tepihe i temeljno ih operite. Ako je potrebno i zamijenite.

Je li dobar pritisak u gumama?

Zima svoj trag može ostaviti i na gumama, zbog čega bi trebalo kontrolisati pritisak u njima. Kad već proveravate pritisak u gumama na vozilu, proverite i rezervnu gumu. Isto važi i za letnje gume koje treba tek staviti. Ako to radite kod vulkanizera, proverite i opšte stanje svih guma, kako biste videli jesu li spremne za sledeću sezonu.

Grebalice neka ostanu u garaži

Rezervna zimska jakna, prostirka ili grebalice za led, verovatno vam više neće zatrebati. Isto važi i za lance koji su dodatni teret u prtljažniku. Sad je dobro vreme da proverite je li napunjena baterijska lampa. Prekontrolišite dizalicu i sve njene delove. 

Pregledajte filter vazduha i filter klime

Mnogi od nas muku muče s alergenima zbog čega bi trebali proveriti stanje filtera vazduha. Tokom zime na njemu se mogu nakupljati razne štetne čestice, pa je čist filter uslov kvalitetnije ventilacije. Prljavi filteri mogu uzrokovati i pad snage motora. Jednako tako i filter klime je pogodno mesto za razvoj bakterija i gljivica pa biste i njega trebali pregledati, jer samo tokom zime često uz klimu sušili i odmrzavali stakla. 

Kada je vreme za servis?

Svaki automobil treba redovno održavati, pa je sada i pravo vreme da zavirite u servisnu knjižicu kako biste videli kada je taj dan.