OVO MOŽE DA BUDE OD ŽIVOTNE VAŽNOSTI: Znate li čemu služi poluga na UNUTRAŠNJEM RETROVIZORU?

Unutrašnji retrovizor
Wikipedia

Svi smo kao mali voleli da se igramo ovom polugom, ali znamo li čemu ona služi?

 

To je poluga za dan/noć vožnju, odnosno služi za zaštitu vozača od toga da ga noću zaslepe svetla vozila koji se nalazi iza njega.

Stručnjaci objašnjavaju šta se zapravo događa:

Prilikom noćne vožnje može se desiti da vas zaslepe jaka svetla vozila koje dolazi ili vozi iza vas. Na donjem delu retrovizora je poluga koju gurnete ili povučete. Ogledalo se pomakne prema dole ili gore i jaka svetla iza vas vam ne smetaju. Vratite polugu u početni položaj i ogledalo će se pomeriti u identičan položaj – objašnjavaju na portalu Instruktor vožnje.

Dodaju kako se i unutrašnji i spoljni retrovizori nameštaju tek nakon što je vozačevo sedište u položaju koji je najugodniji za vožnju.

Takođe, kada nameštate unutrašnje ogledalo, dobro pazite da ga ne zamrljate prstima i održavajte ga čistim kako bi vidljivost bila najbolja moguća. Upravo taj retrovizor prikazuje objekte najrealnije.

Spoljni levi retrovizor pokazuje objekte udaljenije nego što jesu. Spoljni desni retrovizor pokazuje objekte još udaljenije nego što to pokazuje spoljni levi retrovizor – dodaju na portalu Instruktor vožnje.