PTIČJI IZMET JE NAJOPASNIJI! Ovako ćete najefikasnije zaštititi LAKIRANE POVRŠINE automobila!

pranje automobila
Pixabay

Smola i biljni sok drveća mogu da naprave ozbiljnu štetu na laku vašeg automobila. Vozači u velikim gradovima često nemaju mnogo izbora pa parkiraju auto i ispod drveta, a ozbiljna oštećenja može napraviti čak i ptičji izmet.

 

Brza reakcija je od presudnog značaja

Izuzetno je važno da što pre počnete sa uklanjanjem opasnih nečistoća, kako im se ne bi dozvolilo da započnu hemijsku reakciju sa lakom. Što duže čekate, veća je mogućnost da će doći do trajnog oštećenja.

Kako ukloniti smolu?

Prvo operite automobil uobičajenim šamponom, kako biste uočili mesta na koja se smola zalepila. Poželjno je da koristite toplu vodu. Najefikasnija su specijalna sredstva namenjena upravo za uklanjanje smole, a možete ih naći u prodavnicama auto kozmetike. Potrebno je naprskati mesta sa smolom i obrisati krpom. Pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu, kako bi sredstvo delovalo što efikasnije.

Postoji i specijalna glina kojom se skidaju sve nečistoće sa laka, pa i ostaci smole i ptičijeg izmeta. Međutim, njena upotreba je nešto komplikovanija.

Ukoliko niste u prilici da odmah kupite specijalno sredstvo za uklanjanje smole, postoje razna priručna sredstva, različite efikasnosti:

– Medicinski alkohol: natopite vatu alkoholom, stavite na smolu, ostavite nekoliko minuta i operite.

– Uljani razređivač: natopite vatu i blagim pokretima skidajte smolu. Budite pažljivi, kako ne bi došlo do oštećenja laka.

– Sredstvo za odleđivanje brava: stavite par kapi na smolu, sačekajte nekoliko minuta i obrišite.

– Margarin/puter: deluje neobično, ali može da pomogne. Namazati debeo sloj, ostaviti duže da deluje i oprati.

–  Jestivo ulje: ulje rastvara smolu, ali mu je potrebno mnogo vremena. Stoga mesto sa smolom natopite uljem uz pomoć vate ili neke krpice i ostavite da prenoći. Ujutro prebrišite i operite. Poslužiće i ulje za bebe ili mleko za sunčanje.

Efikasnost svakog od navedenih sredstava zavisi od mnogo faktora, kao što su temperatura vazduha i same površine automobila, vrsta nečistoće, dužine stajanja…

Nipošto ne koristiti nitro razređivač, sredstva za čišćenje kočnica ili kočiono ulje.

Koje drveće je najopasnije?

Najopasniji su četinari, zato što oni luče smolu, a ni listopadno drveće kao što je lipa nije bezopasno. Što je toplije, to je veća šansa da će doći do kontakta smole ili soka sa lakom. Naročito se čuvajte sveže isečenih ili slomljenih grana.

Problem prave i lisne vaši, koje se nalaze na listopadnom drveću, buše listove i hrane se biljnim sokovima, a zatim njihov izmet pada odozgo. Reč je o tzv. mednoj rosi, koja se nakon sušenja na suncu vrlo teško uklanja.

Šta ako ostanu fleke posle skidanja?

U potpunosti ste uklonili smolu, biljni sok, mednu rosu ili ptičiji izmet, ali su na laku ostale fleke. Šta učiniti? Zavisi od slučaja do slučaja. Ponekad će ponovno pranje ili korišćenje profesionalnih sredstava pomoći, ali često neće. Tada je jedino rešenje poliranje. Ukoliko ni poliranje ne pomogne, što može da se desi ako je nečistoća dugo bila u kontaktu sa lakom, neophodna je ozbiljnija (i skuplja) intervencija.

Preventiva

Najbolji način preventivnog delovanje jeste voskiranje automobila, zato što se nečistoće znatno lakše uklanjaju sa voskirane površine. I naravno, ne parkirajte ispod drveta.

Da li važi fabrička garancija ako lak ošteti smola ili ptičji izmet?

Ne. Garancija na lak ne važi u slučaju da fleke ili ozbiljnija oštećenja nastanu zbog smole, ptičjeg izmeta, itd.

Ptičiji izmet najopasniji!

Ptičji izmet uklanjajte odmah! Ne čekajte da dođete kući ili na benzinsku pumpu. Ako nemate flašu vode u automobilu, svratite u prvu prodavnicu, kupite vodu i maramice i uklonite izmet.