PAMETNI AUTOMOBILI: Prevozna sredstva budućnosti koja će o svemu BRINUTI UMESTO VAS

automobil
Pixabay.com

Često se čuje da su ovo neka nova, moderna vremena. Sve je danas moguće i nema više pravila ni za šta. Jedino pravilo je da nema pravila. I zaista je tako. Iz dana u dan tehnologije se sve više usavršavaju, nalaze se brojna pametna rešenja za mnoge probleme i sve je postalo dostupno na klik do nas. Samo je potrebno imati novca. A novac i prestiž su pokazali kako je lako obezbediti i najnoviji model automobila.

 

Međutim, dok se u Srbiji i dalje prepričava koji je automobil na Međunarodnom sajmu u Beogradu bio najskuplji i koji su se modeli najbrže prodali, u svetu se vodi borba oko toga šta će pametni automobili doneti.

Da li će to biti prava revolucija za čitavu automobilsku industriju? Da li je to bitka za znanje ili za moć? Jedno je sigurno, veliki svetski proizvođači automobila usredsređeni su na stvaranje automobila budućnosti

Dok su se nekada vodile borbe oko stvaranja boljeg ili jačeg motora, lepše i blještavije karoserije, danas se najveće softverske kompanije nadmeću oko toga ko će stvoriti idealno IT rešenje za pametni automobil. Nove tehnologije donose nove modele, drugačije načine razmišljanja i nova softverska rešenja, ali možete li da zamislite u Srbiji auto bez vozača?

Gotovo svi su saglasni da je to od nas još uvek daleko. Dok samo slušamo koje su to prednosti i mane ovakvog modela, mnogi još uvek sakupljaju novac, raspituju se i pokušavaju da nađu one auto škole koji bi im omogućile plaćanje polaganja vozačkog ispita u ratama. Mnogo je auto škola u ponudi, samo je potrebno obezbediti novac, imati želju i strpljenje do sticanja vozačke dozvole.

A kako je bilo na Međunarodnom sajmu automobila u Beogradu?
 

Sa novim prolećem u Srbiju je stigao i Međunarodni salon automobila. Tradicionalno je održan na Beogradskom sajmu, a bilo je prikazano 34 brenda automobila iz 30 država. Moglo se videti mnogo toga, od najluksuznijih do onih modela pristupačnih za džep običnog čoveka.

Tako se među velikom ponudom našlo i onih marki koje važe za najskuplje i koje privlače ogromnu pažnju posetilaca, pa su mnogi došli na sajam da vide najnoviji rols rojs, mercedes, ali i BMW, kao i najnoviji jaguar.  Dolazili su ljudi iz raznih krajeva Srbije kako bi videli najskuplje modele, divili se čudima automobilske industrije, ali se i utrkivali da se slikaju sa promoterkama.

Najskuplji model na Sajmu automobila bio je brend rols-rojs za koji je potrebno izdvojiti više od 1000 prosečnih srpskih plata. Za one koji imaju debeo džep cena ovog modela iznosila je 390.000 evra. I naravno da u Srbiji nije čudno što su svi najskuplji automobili rasprodati još pre pojave u sajamskim halama, jer ipak je Srbija zemlja kontrasta i raznih čuda. Kažu ko u čuda veruje, taj čuda i stvara.

A izgleda da su ova automobilska čuda izazvala ogromnu pažnju našeg naroda. Svakako, u trci za oduzimanjem daha posetilaca našao se i mercedes, koji je prodat odmah u prvim časovima sajma. Međutim, nije bilo samo skupih vozila, imalo je i onih koji su se mogli kupiti za svotu novca koji može da priušti i običan čovek.