Svi žele da budu direktori u ‘Guglu’ samo zbog ove stvari

Gugl
Foter / theglobalpanorama / photo on flickr

Gugl je zasluženo jedan od najpoželjnijih svetskih poslodavaca, ali da bi očuvali kulturu slobodnog dijaloga i minimizovali klasični autoritarni menadžment stil, oni su veoma ograničili ovlašćenja svojih direktora, o čemu svedoči i Kim Skot, bivša direktorka u Guglu, za Biznis insajder.

 

– Ako ste menadžer u Guglu, ne birate sami koga ćete zaposliti. Ne birate sami koga ćete otpustiti, niti sami ocenjujete zaposlene, a od tih ocena zavisi visina njihovog bonusa.

 
Većinu srpskih menadžera bi ovakva postravka stvari verovatno začudila, ali u Guglu sve važne odluke se donose tzv. “paket” sistemom.

– Grupa ljudi razgovara s kandidatom, sastavlja “paket intervju” i daje svoje mišljenje o tome da li dotičnu osobu treba primiti – objašnjava ona. Među osobama koje intervjuišu kandidata su njegovi budući menadžeri, kolege i poslodavci.

Kada su razgovori obavljeni, “paket intervju” se dostavlja komisiji.

– Menadžer ne odlučuje o tome da li će kandidat biti primljen ili ne. On može da traži da kandidat bude u njegovom timu, ali kandidat može da odluči da se pridruži drugom timu.

Isto tako, menadžeri ne mogu da spreče bilo koga ko je trenutno u njihovom timu da pređe na drugo radno mesto unutar kompanije. Upravo to se dogodilo i Kim Skot.

– Kada sam se zaposlila u Guglu, imala sam petoro zaposlenih ispod sebe. Već u prvoj nedelji, troje je otišlo na druge poslove – kaže ona.

Kada zaposleni zatraži unapređenje na sastanku, menadžer to može da preporuči, ali kandidat može da dobije “paket za unapređenje” čak i ako menadžer kaže da kandidat još nije spreman za unapređenje.

– To je teže postići bez pomoći menadžera, ali nije nemoguće – objašnjava Kim Skot.

Takođe, ako menadžer odobri unapređenje, on ili ona može da pomogne zaposlenom da “pripremi paket” putem prikupljanja preporuka od drugih. Paket za unapređenje podnosi se komisiji, koja donosi odluku o unapređenju, ali menadžer zaposlenog nije u komisiji.

Zahvaljujući ovakvom sistemu “ima vrlo malo neopravdanih unapređenja”, tvrdi Kim Skot.