DOBRA VEST ZA PREDUZETNIKE: Od naredne godine firme će moći da se OSNIVAJU ELEKTRONSKI

firma
pixabay

Od 1. januara 2018. preduzetnici i jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću moći će da se elektronski osnuju, a to će moći da učine preko Agencije za privredne registre. Dobra vest je da će i rešenja primati elektronskim putem, saznaje "Blic".

 

Vremenom, osim preduzetnika i jednočlanih društava sa ograničenom odgovornošću, za koje je najjednostavnija procedura osnivanja, to će moći da urade i ostali privredni subjekti – društva sa ograničenom odgovornošću, akcionarska društva, kao i ostala pravna lica koja se registujuu APR (udruženja, sportska društva, zadružbine, fondacije…)

 
Mesečno se u Srbiji u proseku 3.000 njih opredeli za preduzetničke vode, a hiljadu za jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću.

Uveliko radimo i na osnivanju regionalnog privrednog registra, u saradanji sa Centralnim registrom republike Makedonije i EBRD. U narednom periodu se očekuje priključenje Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Albanije, BiH, a nadamo se i još većem proširenju – kaže Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre.

Ideja regionalnog privrednog registra jeste da se uvidi šta je dobra poslovna praksa, ali i ona druga, pa da se na vreme spreči i predupredi šteta i zloupotrebe. Osim toga i da privrednici u regionu imaju na jednom mestu poslovne podatke iz dva zvanična registra o kompanijama i vlasnicima.