DA NEZGODNA SITUACIJA BUDE VAŠ PLUS: Uz ove trikove svaka INTROVERTNA OSOBA može da bude odličan LIDER!

poslovni ljudi
pixabay.com

Introvertne osobe jako teško same sebe vide na liderskim položajima. One vole da budu okružene ljudima koje poznaju, izbegavaju gužve i interakciju s velikim brojem osoba, a samoća im nimalo ne smeta. Međutim, važno je da introvertni ljudi shvate da i oni mogu biti odlični lideri. To životno putovanje može se činiti teškim, ali ono nije nemoguće.

 

1. Poboljšajte komunikaciju “jedan na jedan”

Većina introvertnih osoba zapravo dobro funkcioniše u komunikaciji “jedan na jedan”. Dobra je ideja da nastavite da radite na razvijanju te veštine kako biste je usavršili. Ovakva vrsta komunikacije zahteva pažljivo slušanje i aktivno sudelovanje u razgovoru, što će vas učiniti boljim liderom.

2. Vežbajte vođenje razgovora s ljudima

Možete se opustiti tokom razgovora s ljudima koje znate, ali vrlo ste retko vi inicijator tog razgovora. Upravo je jedna od najvećih slabosti introvertnih osoba to što ne preuzimaju inicijativu. To je upravo ono što želite da promenite, zato se prvi obratite nekome i započnite razgovor.

Kada ste već na nekoj liderskoj poziciji, pitajte kolege o njihovim idejama, inicirajte razgovor, informišite ih o budućim ciljevima i poslovnom napretku. U početku to neće biti lako, ali s vremenom i praksom postaćete puno bolji.

3. Napustite svoju zonu komfora

Dobrog lidera nije strah da rizikuje, a pojam “zona komfora” nije termin s kojim se takva osoba povezuje. Postavite sami sebi izazove, nemojte da se plašite da budete u prvom planu jer bolje je da se što ranije upoznate sa svim onim što se nalazi izvan vaše zone komfora.

Takođe, ponašajte se kao da ste najsamopouzdanija osoba u prostoriji. Zapitajte se kako bi se ekstrovertna osoba ponašala u određenoj situaciji i ne pokazujte sumnju u sebe. Pogotovo ne onda kada treba da govorite pred velikim brojem ljudi.

4. Oslonite se na tehnologiju

Ako ste poput većine introverta, onda radije birate pisanje e-mailova. Telefoniranje i razgovori licem u lice nisu vam preterano dragi načini komuniciranja – i to je u redu. Zato kad god imate šansu, možete da odaberete online platformu kako biste komunicirali s kolegama.

5. Napunite baterije

Za razliku od ekstroverta, kontakt s drugim osoba za vas može da bude i te kako iscrpljujuć. Nakon nekoliko sati druženja i neprestanog komuniciranja potreban vam je vaš lični prostor. Nemojte da se plašite da iskoristite nekoliko sati dnevno kako biste se odmorili i posvetili isključivo sebi. Ravnoteža i sklad u ovom su slučaju od velike važnosti.

6. Podelite svoja očekivanja

Većina osoba nije naviknuta da radi s introvertnim liderima. Oni očekuju lidera koji će im stalno davati savete i uputstva. Zato ne želite da iznenadite kolege tihim pristupom. Jednostavno svakome recite svoja očekivanja, ali im recite i šta to oni mogu da očekuju od vas kao lidera.

7. Prihvatite da je saosećanje vaša najveća snaga

Sposobni ste da vidite i razumete šta muči druge ljude. Upravo je saosećanje vaša najveća snaga i prednost. Možete da shvatite stavove svih osoba koje su se našle u konfliktu i možete da prepoznate kada je nekome potrebno ohrabrenje. Saosećanje svakako treba da bude deo vaših liderskih veština.

Udaljavanje i ograđivanje od konflikta nije nešto što lider sebi može priuštiti. Iskoristite svoju saosećajnost, oslonite se na svoj zdrav razum, analizirajte situaciju i predložite ispravno rešenje s kojim će svi biti zadovoljni.

Važno je da zapamtite da to što ste introvertni ne sme da vas spreči da postanete dobar lider.