RADITE OD KUĆE? Poslušajte savete koji će vam pomoći DA BUDETE PRODUKTIVNIJI

rad
pixabay.com

Oni koji rade od kuće vrlo dobro znaju kakve im prednosti takav posao pruža: mogu sami da organizuju vreme i ne moraju da poštuju kodeks oblačenja. Međutim, i ovakav način rada krije određene zamke. Kad smo kod kuće, svaki čas nam nešto odvraća pažnju. Ovi saveti će vam pomoći da bude produktivni, uprkos tome.

 

1. Obucite se

Možda vam prija da ceo dan budete u pidžami, ali to je ipak odeća za spavanje. Bićete profesionalniji ako se za posao prikladno obučete, čak i ako ga obavljate od kuće. Nikad se ne zna: možda ćete toga dana učestvovati u telefonskoj konferenciji?

2. Podignite roletne

Prirodna svetlost doprinosi produktivnosti. Podignite roletne i razgrnite zavese kako bi što više svetlosti prodrlo u stan.

3. Zatvorite vrata

Ma koliko voleli svog kućnog ljubimca, ne puštajte ga u prostoriju u kojoj radite. I dete koje se igra može da vas dekoncentriše. Najbolje je da radite u sobi u koju možete da se zaključate i gde ćete imati svoj mir.

4. Podesite temperaturu

Da biste efikasno radili potrebna vam je odgovarajuća temperatura. Ne treba da vam bude ni pretoplo, jer ćete osetiti pospanost, a ako su vam prsti hladni, znači da je suviše hladno. Idealna temperatura za rad je 25 stepeni Celzijusa.

5. Sklonite stvari koje nemaju veze s poslom…

Za razmišljanje je potreban slobodan prostor. Knjiga koju sinoć niste mogli da ispustite iz ruke, ili simpatična figurica koju ste doneli s poslednjeg putovanja nemaju šta da traže na mestu gde radite. Sklonite sve nepotrebne predmete iz radnog okruženja. Takođe bi bilo korisno da kupite ergonomsku tastaturu, ili udobnu radnu stolicu.

6. … ali ipak ostavite nešto što vam popravlja raspoloženje

To može biti citat koji vas inspiriše, ili fotografija zalaska sunca koja vam svaki put izmami osmeh. Svesno koristite takve stvari u radnom okruženju, jer mogu biti dragocen izvor inspiracije i motivacije.

7. Proverite da li imate sve što vam je potrebno za rad

Ako na vrhuncu koncentracije primetite da vam je nestalo papira za štampanje, izgubićete nit, jer ćete morati da odete do najbliže knjižare da ga kupite. Vodite računa o tome da uvek imate potreban materijal.

8. Zdrave grickalice

Orasi, kikiriki, ili suvo grožđe povećavaju produktivnost. Činija zdravih grickalica i flaša vode uvek treba da vam budu nadohvat ruke.

9. Kućne poslove ostavite za kasnije

Dok radite, zaboravite na kućne poslove, jer se nadovezuju jedni na druge i oduzeće vam mnogo više vremena nego što mislite. Zapitajte se: “Da li bih to uradila da sam u kancelariji?”

 
10. Odredite “radno vreme”

Pored termina za početak rada, utvrdite i vreme završetka. Vreme koje ćete posvetiti radu trebalo bi da bude što kraće, jer intenzivniji rad povećava produktivnost.