BORBA SA RADOHOLIČARIMA: Država odlučila da RADIKALNIM MERAMA suzbije prekovremeni rad!

rad
pixabay.com

Prekovremeni rad je za neke poslodavce neprihvatljiv pa su se u borbu protiv radoholičara uključile i državne administracije u jednoj azijskoj zemlji.

 

Južna Koreja je poznata po fanatičnoj posvećenosti radnika poslu koja može da se poredi samo sa Japanom. Pokušaji da se savetima i uredbama radnici nateraju da ne rade (ponekad i bukvalno) do smrti nisu urodili plodom pa se država odlučila na ekstremne mere. 

Vlada je predstavila inicijativu koja će naterati zaposlene da odu s posla na vreme – tako što će isključivati kompjutere u 20 časova petkom. To je deo kampanje da se stopira kultura prekovremenog rada gde je nepristojno otići s posla. Ova akcija je razumljiva kad se uzme u obzir da Južna Koreja ima najveći broj radnih sati na svetu – čak više i o Japanaca!

U Južnoj Koreji državni službenici rade prosečno 2.739 sati godišnje, što je preko 1.000 sati više nego u drugim razvijenim zemljama. Kampanja je krenula od Seula a akcija će se sprovoditi u tri faze naredna tri meseca. Program će početi u petak 30. marta kada će svim radnicima kompjuteri biti ugašeni tačno u 20 časova.

Druga faza će početi u aprilu kada će zaposlenima kompjuteri da se gase u 19:30 svakog drugog i četvrtog petka. Od maja će se kompjuteri gasiti svakog petka u 19 časova. U sprovođenju uredbe neće biti izuzetaka, osim u specijalnim okolnostima.

Očekivano, većina radnika, tačnije dve trećine, je tražila da budu izuzeti iz programa prinudnog prestanka rada, kako bi mogli da rade do duboko u noć. Gašenje kompjutera je nastavak akcije pokušaja ograničavanja radnog vremena, pa je tako zakonom zabranjeno da se nedeljno radi više od 52 sata. Prethodno ograničenje bilo je 68 časova.