ČOVEK KOJI NE SPAVA: Ilon Mask je jedan od NAJZANIMLJIVIJIH preduzetnika, a ovo su KOMPANIJE koje on vodi!

Ilon Mask
Wikipedia/ Heisenberg Media

Tehno vizionar i milioner Ilon Mask poznat je po vrlo strogoj radnoj disciplini koja mu, među ostalim, omogućava da vodi nekoliko kompanija odjednom. Evo kojim se poslovnim podvizima glavni čovek SpaceX-a i Tesle bavi danas.

 

SpaceX

Space Exploration Technologies Corp ili skraćeno SpaceX Mask je osnovao još 2002. godine, a konačni cilj mu je da kolonizuje Mars.

Iako i danas ima ozbiljne planove za koloniju na Crvenoj planeti, SpaceX je u međuvremenu uspeo da revolucionara svemirske letove. Godine 2008. u orbitu je lansirao prvu privatno finansiranu raketu s tečnim gorivom. Nakon toga je 2010. lansirao i uspešno prizemljio letilicu pomoću Falcona 9. Dve godine kasnije poslao je svoju prvu svemirsku letilicu do ISS-a.

U februaru 2018. SpaceX je lansirao svoju prvu letilicu koja je uspešno izašla iz Zemljinog gravitacionog polja. 

Šta je s budućnošću? SpaceX planira da pošalje dva čoveka na Mesec (i da ih vrati na Zemlju), da pojeftini svemirski turizam i da podstakne ljude da se više zanimaju za astronomiju.

Tesla

Ilon Mask je suosnivač fabrike električnih uređaja poput paketa baterija, kuća koje rade na solarnu energiju, pa sve do najpopularnijeg proizvoda – automobila na električni pogon. Prvi model pod imenom Model S postao je najprodavaniji električni automobil ikad napravljen. Tesla je nakon toga izdala Model X i nešto noviji Model 3.

Fabrike Tesle su prilično automatizovane, ali problem je što kompanija trpi kritiku javnosti zbog iscrpljujućih radnih uslova i brojnih povreda na poslu.

Jedan od radnika čak je tvrdio da su morali da nastave da rade pored kolege koji je od umora pao na tlo. Mask je situaciju opisao povukavši jasnu crtu između svoje politike i stereotipnog kapitalizma rekavši da se ‘tu doslovno radi o preživljavanju: ako uspore tempo, mogu slobodno da stave ključ u bravu i svima da daju otkaz.’

The Boring Company

Saobraćajne gužve u metropolama poput Los Anđelesa znaju da budu stvarno užasne, što je Maska podstaklo na to da smisli novo potencijalno rešenje: mrežu specijalnih podzemnih tunela.

Saobraćajne gužve me zaista izluđuju. Izgradiću posebnu bušilicu za kopanje tunela i primiti se posla – napisao je Mask na Twitteru i kasnije dodao “Zvaće se ‘The Boring Company'”.

Iza ovog imena krije se igra reči – boring na engleskom znači kopanje i dosadno.

U prvom mesecu 2018. godine The Boring Company je zaradio vrtogrlavih deset miliona dolara prodajući kućne bacače plamena koji, naglašavamo, nisu ilegalni u SAD-u sve dok poštuju nekoliko sigurnosnih regulacija. Mask ovaj potez naziva velikim uspehom.

NeuraLink

Mask i nekoliko drugih investitora 2016. godine su utemeljili NeuraLink i objavili detalje o kompaniji tokom početka 2017. NeuraLink nastoji da razvije ‘ultrabrz interfejs između mozga i mašine kojime nastoji da poveže ljude i računare’ pre nego što se u budućnosti u celosti ne baci na druge transhumanističke primene moderne tehnologije.

OpenAI

Mask je oduvek bio glasan kad god bi neko spomenuo veštačku inteligenciju – do te mere da je u nekoliko navrata javno izneo argumente da postoji šansa da živimo unutar simulacije.

OpenAI je 2015. zasnovan kao neprofitna organizacija koja promoviše dobru stranu veštačke inteligencije, ali u isto vreme upozorava o njenom destruktivnom potencijalu koji u nekim scenarijima predstavlja pretnju celom čovečanstvu.

Neimenovana tvornica slatkiša (!)

Najnoviji Maskov projekt (i jedan od razloga zašto ste verovatno ovde) je nedavno najavljeni Maskov biznis koji nema veze sa progresivnim razvojem ljudske vrste, odlaskom na Mars ili električnim automobilima.

Ekscentrični milioner je ‘super, super ozbiljan’ oko izgradnje vlastite fabrike slatkiša kojom će, pretpostavljamo, jednog dana koloniste na Marsu snabdevati slatkim zalogajima sa zemlje.