UČITE NA TUĐIM GREŠKAMA: Mesecima je radila BEZ PREDAHA, a stres joj je doneo OZBILJNO OBOLJENJE! (FOTO)

Žena
Pixabay.com

Ljudski organizam ima svoje limite, a svakodnevni napori mogu zauvek narušiti zdravlje čoveka.

 

Paula Beolstas Mogoerza radila je kao menadžerka u jednoj konsultantskoj kompaniji u kojoj je norma bila 80 sati rada nedeljno. Paula je izdržala pola godine taj ritam, putujući gotovo svakodnevno iz grada u grad, iz države u državu, a na kraju je od stresa obolela.

– Putovala sam puno, od Evrope preko SAD-a. Često sam putovala u dva ili tri grada sedmično, vikendom sma radila iz Londona. U Londonu bi moj dan često počinjao konferencijskim pozivom već u šest ujutro, a u sedam bih bila u taksiju na putu ka kancelariji. Ostatak dana bi mi bio ispunjen sastancima, a adrenalinom sam se pumpala važbanjem u teretani jer sam mislila da mi koristi, ali se ispostavilo da mi je telo zbog toga još više bilo pod stresom – započinje svoju priču Paula.

Ni nakon teretane Paula ne bi izdvojila vreme za odmor. Odlazila bi kući i radila, neretko i do dva sata ujutru. Jednog jutra više nije mogla – završila je u bolnici.

U početku su lekari mislili da ima moždani udar, ali nisu mogli da pronađu krvarenje.

– Nakon što sam nekoliko puta doživela napada, pregledala su tri neurologa. Na kraju su zaključili da imam retko i ozbiljno migrensko stanje, hemiplegičnu migrenu koja je već postala trajna. Imala sam više od 15 napada nedeljno – kaže Paula.

– Pokazalo se da je to epigenetska bolest – imate genetsku predispoziciju, ali morate da je ‘probudite’ nekim spoljnim okidačem. U mom slučaju to je bila hormonska neravnoteža stvorena suvišnim kortizolom i adrenalinom zbog stresa – objasnila je Paula.

REVERTING TO TYPE... ??‍♀️ . . Soooooo... confession time... I just arrived home from #pregnancyyoga ate my supper and sat down to watch the news. And all of a sudden I was overwhelmed with guilt about the fact that I wasn’t going to do any work late into the evening like I’ve slowly but surely started to do again in recent weeks... . . I’ve been feeling a bit more on the edge, have been a bit more cutting in my dealings with teams and clients and have had the all too familiar overwhelmed feeling creep in a few times... . . If unaddressed, I only know too well where this ends up. In unrealistic expectations, in 80+ hour weeks, in neglected friends and family and in a fried brain.... . . So I’m calling bullshit right now and taking a breather to reassess what the hell is going on because it’s not just me that I need to look after now - it’s also the 22 week alien in the making that will really suffer if her repeat offender mum burns out again... . . HOPE YOU GUYS CAN KEEP ME HONEST!! . . #stress #anxiety #unrealisticexpectations #insecureoverachiever #superwomansyndrome #blog #blogger #bloggersofinstagram #podcast #itunes #mentalhealth #medium #huffingtonpost #huffpostuk #lifestyleblogger #balance #balancedlife #lifebalance #balancehacks #lifeinbalance #worklifebalance #burnout #burnouttobalance #liferehab #burnoutdiaries #burnoutgirl #22weekspregnant

A post shared by Paula Bellostas Muguerza (@_burnoutgirl) on

– Mnogo tog stresa dolazilo je iz moje nesposobnosti da kažem ne. I dok sam sve više toga preuzimala na sebe, u isto vreme nisam nikom htela da pokažem slabost pa sam samo nastavljala, iako sam znala da je to neodrživo. Mislim da je to prilično uobičajeno ponašanje na nekim poslovima poput konsaltinga, bankarstva, prava… Može da dovede do toga da ste stalno pod pritiskom, da treba stalno da radite kako biste se dokazali – objašnjava Paula kojoj je bilo potrebno dosta vremena da se oporavi.

Sada je potpuno promenila svoj način života.

– Uvek pazim na četiri stvari: vežbanje, ishrana, oporavak i stanje uma. Stanje uma pogotovo! Naučite da postavite granice i da kažete ne, bez da brinete o tome šta će ljudi misliti o vama. To je za mene bila velika pobeda – savetuje Paula.