SA NJIMA JE ‘PAKAO’ NA POSLU: Pet najgorih vrsta kolega i kako se izboriti sa njima

Kolege
Pixabay.com

Pravo je zadovoljstvo raditi uz dobre kolege, ali ako se na vašem poslu nalaze ljudi koji sabotiraju druge, usporavaju rad, kvare zabavu i dobre odnose - rad može da postane noćna mora. Najefikasniji lek je distanciranje, ali da biste to uradili najpre treba da ih prepoznate.

 

To su:

1. Mrzitelj

Neki mrzitelji smatraju da je njihov prezir razumna reakcija prema nesposobnim šefovima, a drugi se odupiru naređenjima iz ličnih razloga. Neslaganje pokazuju čestim kolutanjem očima, ali i direktnim suprotstavljanjem. Poželjno je izolovati se od njih i odbiti da slušate njihove neprestane žalbe protiv šefova.

2. Samopromoter

Jedan od disfunkcionalnih kolega je i samopromoter, koji u svakom timskom zadatku vidi priliku za napredak. Ali, u potrazi za uspehom često sabotira kolege. Žestoko ih kritikuje, a kada se neko usudi da mu se suprotstavi, optužuje ga za rivalstvo. Uvek misle da su u pravu i često se hvale više nego što zasluže, ali zbog takvog ponašanja gube poverenje kolega.

3. Bivša zvezda

Zaposleni koji se provlače zapravo su najčešće bivše zvezde koje žive od stare slave, pa to potkopavaju svojom ravnodušnošću jer misle da su se već dokazali. Ostali zaposleni obavljaju većinu posla, a oni svejedno kupe zasluge. Umesto da se kolege stalno žale zbog nepravde, najbolje je prihvatiti ih kakvi jesu i pokušati da naučite nešto od njih.

4. Lenjivac

Tu su i oni koji uvek imaju izgovor za nerad, poput toga da im se kompjuter pokvario ili smišljanja priča koje izazivaju sažaljenje kolega, a sve kako bi izbegli odgovornost. Najbolje je distancirati se od takvih kolega i ne pomagati im, čak i ako vam obećavaju da je to poslednji put.

5. Tiranin

Naizgled su vrlo sposobni, ali misle da su nedodirljivi i bolji od ostalih pa nameću svoje ideje i ismevaju svakoga ko se ne slaže s njima. Prihvatite ono što dobro rade, a ignorišite sve loše.