NE NASEDAJTE NA PREVARE! Ovo je jedini način da RAZLIKUJETE PRAVI FISKALNI RAČUN OD LAŽNOG

Račun
Dnevno.rs

Nakon predviđenih provera, zvanično je objavljen spisak prvih 177 dobitnika nagrada igre "Uzmi račun i pobedi". Skupljanje i slanje fiskalnih računa pokazalo je da građani uveliko ne razlikuju fiskalne račune od onih koji to nisu. Ipak, to nije jedini razlog zbog koga je izvučeno čak 30 nereguralnih koverti.

 

Fiskalni račun ima 12 neizostavnih stavki. Logo sa četiri ocila je najprepoznatljiviji i najčešće lažni račun razlikuje od pravog.

– Ali i po nekim drugim podacima kao što su adresa i pib obveznika, količina i jedinica mere, oznaka poreske stope, ukupan iznos poreza, iznos evidentiranog prometa, broj fiskalnog isečka i datum izdavanja – kaže Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Da li je sve što izađe iz fiskalne kase-fiskalni račun? 

– Jedan broj obveznika izdaje i međuračune, predračune, blok račune ili paragon blokove, koji se ne smatraju fiskalnim isečcima – kaže Agatunović. 

Svako od njih u obavezi je da na kraju izda i fiskalni račun. Međutim, kod hiljadu kontrolisanih firmi od početka godine, poreznici su otkrili da čak 40 odsto njih to ne čine.

 

Foto: Printsreen Rts

Onima koji su pomešali fiskalne i nefiskalne račune ni sreća da budu izvučeni u nagradnoj igri, nije pomogla da dobiju nagradeNesuđena dobitnica stana u pratnji advokata naknadno se uverila u sadržaj svoje koverte.

Izvučeno je i nekoliko koverti sa slipovima, među kojima nije bilo neregularnih.

– Kartični slipovi mogu biti neleguralni u slučaju storno transakcije, u slučaju da je transakcija odbijena zbog nedostatka sredstava ili tehničkih problema – kaže Jelena Ristić, član komisije “Uzmi račun i pobedi”.

U finasijskim transakcijama kod nas i dalje, svega 15 odsto se plaća karticom ili elektronski, za ostalo po navici dajemo keš.