Otvoren karijerni centar “Jaki mladi”

Dečija sela
Promo

Više od 40 odsto mladih do 30 godina nije zaposleno, podaci su iz izveštaja Evropske komisije, dok rezultati istraživanja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, Ministarstva omladine i sporta pokazuju da su najveći problemi mladih ekonomska situacija i nezaposlenost. Situacija je posebno alarmantna kada su u pitanju mladi iz ugroženih kategrorija. Sa ciljem da pomognu mladima bez roditeljskog staranja u procesu osamostaljivanja, SOS Dečija sela Srbija pokrenula su program „Jaki mladi – podrška zapošljavanju“, u okviru koga je nastao Karijerni centar za edukaciju, zapošljavanje i preduzetništvo mladih – „Jaki mladi“.

 

– Želimo da pomognemo zapošljavanje najmanje 300 mladih ljudi. Vođeni željom da mladi ne budu prepušteni sami sebi, shvatili smo da je najbitnije da ih podržimo kroz edukaciju i mogućnost da se zaposle. Nadamo se da ćemo, kroz ovaj projekat pilotirati novu uslugu u sistemu socijalne zaštite – izjavila je direktorka SOS Dečijih sela Srbija, Vesna Mraković Jokanović, povodom svečanog otvaranja centra „Jaki mladi“.

Svečano otvaranje centra „Jaki mladi“ održano je u četvrtak, 16.03.2017, sa početkom u 11 časova u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 251.

Na konferenciji za novinare organizovanoj povodom svečanog otvaranja karijernog centra za mlade u riziku Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje, izrazio je podršku projeku “Jaki mladi”, s obzirom na to da Grad Beograd podržava i pomaže zapošljavanje i preduzetništvo mladih.

Karijerni centar „Jaki mladi“ otvoren je u okviru projekta „Jaki mladi – Održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku“, koji SOS Dečija sela Srbija sprovode u partnerstvu sa nemačkom Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima (grad Beograd – Savet za zapošljavanje, Gradski centar za socijalni rad Beograd, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Centar za porodični smeštaj i usvojenje, NALED, Privredna Komora Srbije – Beograd, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala za grad Beograd), Gradski centar za socijalno preduzetnistvo Beograda, uz sufinansiranje nemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).

– Naled se u ovaj projekat uključio na dva načina – obezbeđivanjem prakse za mlade u kompanijama, članicama NALED-a i kroz analizu situacije i donošenje preporuka za bolje uključivanje mladih na tržište rada – istakao je Ivan Rađen iz NALED-a.

Osnovna uloga Centra „Jaki mladi“ je podrška u povećanju zapošljivosti mladih iz ugroženih grupa sa teritorije grada Beograda. Fokus je na mladima do 30 godina koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja kao i na mladima koji su uključeni u programe podrške porodicama u riziku koje sprovode SOS Dečija sela.

U centru „Jaki mladi“ organizovane su edukacije za aktivno traženje posla i povećanje zapošljivosti, kao i dodatne obuke poput kurseva jezika, informatičkih kurseva, kurseva za obavljanje različitih zanatskih poslova. Do sada je 30 mladih prošlo uvodnu obuku, 5 je završilo stručne obuke i steklo novo zanimanje, 5 je u procesu razvijanja svoje poslovne ideje i započinjanja sopstvenog posla, dok se četvoro mladih ljudi zaposlilo. Plan je da do kraja projekta osnažimo i podržimo najmanje 300 mladih ljudi.

– Meni je ovo veoma značajno jer dobijamo neka znanja koja ne mogu da se nauče u školi, kao što je komunikacija sa poslodavcima. Ova vrsta podrške značajna je za svakog, posebno za nas koji dolazimo iz malo težih uslova – rekao je Dušan, jedan od korisnika centra “Jaki mladi”.

Pored toga, u saradnji sa partnerima, SOS Dečija sela će za mlade obezbediti povezivanje sa potencijalnim poslodavcima, obuke za pokretanje sopstvenog posla, mini grantove za započinjanje sopstvenog biznisa, mentorstvo i pružanje podrške ostalim institucijama i organizacijama koje pomažu zapošljavanje mladih.

Siniša Knežević, direktor Filijale za Grad Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje, govorio je o ulozi NSZ-a, kao partnera u ovom programu i pozvao mlade ljude da koriste usluge NSZ-a i programe podrške zapošljavanju mladih koje obezbeđuje ova institucija.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane  1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1 200 000 ljudi.

Organizacija je u Srbiji prisutna od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centar za podršku porodici u Nišu, Programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.