UGOVARATE RAZGOVOR ZA POSAO? Nemojte NIKAKO da postavite OVO PITANJE i umanjite šanse za zaposlenje!

Razgovor za posao Intervju
Foter/Alan Cleaver / photo on flickr

Pazite se kobnog pitanja!

 

Iako je nedelja i ne želite da razmišljate o novoj radnoj sedmici koji je ispred vas, ovakve je stvari uvek korisno znati: bilo da planirate da se uskoro zaposlite ili da promenite radno mesto.

Sve kreće od činjenice da svi radimo za novac. Svi ujutru ustajemo kako bismo zaradili za život, srećni, manje srećni ili nesrećni, ali na kraju dana, nema ničeg lošeg u tome da nam je novac jedna od pokretačkih snaga.

Međutim, priča jedne devojke, koja se proširila društvenim mrežama, dokazala je kako poslodavci, iako to znaju, nisu srećni kada im zaposleni ili oni potencijalni, otvoreno pričaju o plati. Ona se prijavila za posao u kompaniji koja se bavi online naručivanjem hrane. Nakon prvog razgovora s poslodavcima, dotična je postavila vrlo logično pitanje – kolika će joj biti plata?

Postavila bih vam još jedno pitanje. Ako ćete me zaposliti, koliko ćete me plaćati po satu i hoće li u to biti uračunati i praznici? Oprostite, ali to bih zaista volela da znam. Unapred vam hvala i ugodan dan – stajalo je u e-mailu, a odgovor je došao kao hladan tuš.

Pozdrav! Tvoje pitanje otkriva da tvoji prioriteti nisu u skladu s politikom naše kompanije. Zbog toga otkazujemo sastanak, koji smo dogovorili s tobom u četvrtak – stajalo je u odgovoru.

Devojka je odgovor objavila na svom Tviter nalogu i dobila je brojne komentare podrške, ali bilo je i onih koji su smatrali da je prerano pitala za iznos plate.