PREKVALIFIKACIJA JEDNO OD REŠENJA: VISOKOOBRAZOVANI KADROVI bez posla, traže šansu u IT sektoru!

Laptop Kompjuter
Pixabay.com

U Beogradu, Nišu i Novom Sadu traje testiranje koje prethodi procesu prekvalifikacije i osposobljavanja kadrova za IT sektor.

 

Oko 200 kandidata, polagalo je testove za prijem na kurseve koji će pomoći kadrovima bez zaposlenja da postanu osposobljeni za rad u IT sektoru. Testiranja se odvijaju u tri naša najveća grada, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a najboljih 100 kandidata, kreću na višemesečnu obuku.

– Već radim posao van struke, kao prodavac u “Telenoru”, i zato mi nije teško da razmišljam i o drugim mogućnostima – kaže Milica Nikolić i dodaje da sa nestrpljenjem očekuje rezultate testova koje je radila zajedno sa 50 kandidata na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Kandidati kažu da testovi nisu bili teški, radili su test ličnosti i test inteligencije, ali da su svesni da će u celoj Srbiji od 200 njih biti izabrano stotinu najboljih.

– Zaista nismo očekivali ovoliko interesovanje jer se od 8.000 prijavljenih njih 6.000 odazvalo za onlajn testiranje. Od tog broja izabrali smo 200, koji su imali drugi krug testiranja – rekla je ministarka Ana Brnabić i dodala da će već sredinom naredne nedelje izabrati ustanove koje će organizovati kurseve za prekvalifikacije.

ŠKOLAMA U SRBIJI 344 ROBOTA

Ministarka Brnabić najavila je da će iduće nedelje, u sklopu programa “Bitka za znanje”, biti podeljena 344 robota školama koje treba da pomognu razvoju analitičkih sposobnosti i kreiranju algoritamskog razmišljanja kod osnovaca.

– Niš je bio najaktivniji u ovoj akciji jer je konkurisalo 14 škola iz samog grada i 26 iz okoline, što pokazuje da u ovim sredinama postoji veliki potencijal za razvoj IT sektora – kaže ministarka, i najavljuje izgradnju kreativnog studentskog kutka vrednog 50 miliona dinara.