Hektar njive u Vojvodini seže i do 20.000 evra

Cena hektara kvalitetnog obradivog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini dostiže i do 20.000 evra.

Poskupljenje se očekuje od 2017. godine kada dozvolimo Evropljanima da kod nas kupuju zemlju. Na ceni njive koje se pretvaraju u građevinsko zemljište, pišu Novosti.

Kada je, svojevremeno, devojka u miraz donosila 20 hektara oranica, mogla se nadati lepoj udaji. Sada bi je, međutim, vrlo lako mogli pitati gde se ta zemlja nalazi, jer od toga, direktno, zavisi i vrednost miraza. Za hektar zemlje u istočnoj i južnoj Srbiji, naime, dobija se najviše 1.500 evra, dok se u Vojvodini, posebno oko Srbobrana, Stapara ili Inđije, zemljište prodaje i po 20 puta većoj ceni…

Ovakva situacija, kako objašnjava prof. dr Miladin Ševarlić, agroekonomista, sa beogradskog Poljoprivrednog fakulteta, tumači se vrlo lako, jer je direktno vezana za problem depopulacije sela. Tamo gde nema stanovnika, kaže Ševarlić, nema ni zainteresovanih za kupovinu, odnosno, za obradu zemlje.

“Cena zemlje direktno zavisi od njenog mesta, ali tu ima još mnogo faktora, kao što je kvalitet, da li je u pitanju veća ili manja parcela, da li ima kanale za odvodnjavanje ili bunar za navodnjavanje, da li je u blizini puta ili duboko u ataru…”, nabraja Ševarlić. – Naravno, vrlo veliki značaj ima i to da li je u tom kraju zemlja tražena, jer i za zemljište, kao i za sve ostalo što se prodaje, važe odnosi ponude i potražnje.

Staro pravilo, kako kažu upućeni, da gotovo svako selo ima nekog seoskog gazdu, koji ne propušta priliku da ukrupni svoj posed, važi i dalje. Ako je takvih gazda u selu više, samim tim i cena zemljišta u tom ataru je znatno viša.

“I pored svega, upozoravam vlasnike zemlje da se suzdrže i da zemljište ne prodaju”, kaže Ševarlić. – Srbija, od 2017. godine, prema Sporazumu o pridruživanju EU, dozvoljava kupcima iz zemalja koje su članice ove organizacije da kupuju zemljište kod nas. Samim tim, verujem da će potražnja za zemljištem, od te godine, biti znato veća, a samim tim, i cene će biti mnogo više. Verujem da će posebno biti traženi veliki kompleksi kvalitetnog zemljišta, koji se, kod nas, sada mogu kupiti po ceni koja je slična ceni ukrupnjavanja i kultivisanja i ujednačavanja niza malih poseda.

Ševarlić, takođe, napominje, kako je ranijih godina, zemljište koje se iz obradivog prevodi u građevinsko, imalo znatno višu cenu, nego uobičajene oranice.

“Sada je i taj trend donekle stao”, kaže Ševarlić. – Srbija, naime, prema nekim podacima, ima oko 400.000 stanova više, nego što ima porodica. Samim tim, teško je očekivati da neko nastavlja sa intenzivnom stanogradnjom…