Ruski embargo ugrozio pomoć poljoprivrednicima Evropske unije

Budžetske odluke Evropske komisije mogu istopiti sredstva za pomoć evropskim poljoprivrednicima zbog ruskog embraga na uvoza hrane iz EU, upozorio je u utorak jedan evropski izvor.

Po amandmanu na budžet EU za 2015. godinu, dodatni prihod za finansiranje zajedničke poljoprivredne politike (CAP) iznosiće 465 miliona evra, rekao je izvor.

Na to računaju zvaničniči i poljoprivrednici da bi nadoknadili posledice ruskog embarga koji je snazi od početka avgusta, i utiče na izvoz koji je 2013. godine bio pet milijardi evra.

Problem se sastoji u tome što bi izvršno telo EU da u vreme štednje, i posto je budžet EU napregnut zbog niza humanitarnih vanrednih situacija (Sirija, ebola), smanji CAP na svega 17 miliona.

To bi prinudilo Evropsku komisiju da za pomoć poljoprivredničima upotrebi neki drugi izvor finansiranja, takozvane „krizne rezerve” od oko 430 miliona evra od reforme CAP. Ali da bi se upotrebila ta rezerva, poljoprivrednici moraju da odustanu od direktnog plaćanja iz CAP koje iznosi jedan odsto.

Od stupanja na snagu embarga Rusije, Evropska komisija je već najavila mere podrške povrtarstvu i mlekarstvu od oko 350 miliona evra, rekao je izvor. Ako bi ti iznosi trebalo da se plati iz „krizne rezerve”, u njoj ne bi ostalo dovoljno novca za dodatne mere podrške.

Takvu pomoć već posebno zahteva svinjarstvo, a potrebna je i odšteta poljoprivrednicima u baltičkim zemljama i Finskoj, koji najviše zavise od ruskog tržišta.