IZBEGAVATE DOMAĆI KROMPIR? Onaj iz EU jeste jeftiniji, ali ima OGROMNU manu

Nekoliko hiljada tona krompira koji su proizveli prijepoljski i ivanjički poljoprivrednici biće bačeno jer nema kupaca, a ovo povrće iz uvoza je mnogo jeftinije.

Dejan Žunić iz prijepoljskog sela Seljašnica zasejao je 12 hektara ovog povrća, četiri nije izvadio, a na zalihama ima 40 tona koji će, najverovatnije, baciti.

– Nisam prodao ni sav krompir koji sam izvadio, cena belog je 30, a crvenog 25 dinara. Najveći problem predstavlja uvoz ovog povrća koje nema deklaraciju proizvođača, odnosno zemlju porekla, a u prodaji je jeftiniji – rekao je on.

Slične probleme ima i proizvođač Miodrag Drašković iz ivanjičkog sela Močioci.

On je imao zasađenog krompira na 45 hektara, a sa svojih parcela je ostvario prihod od 39 tona po hektaru.

– Imao sam dobar i kvalitetan prinos, međutim, zbog uvoza krompira nisam prodao sve količine. Ono što sam plasirao na tržište je bilo po ceni od 22 do 24 dinara – kaže Drašković.

Prema njegovim rečima, problem predstavlja krompir iz uvoza koji staje čak i ispod 20 dinara po kilogramu.

Imajući u vidu sveukupnu situaciju Drašković i Žunić nisu sigurni da će gajiti ovo povrće na velikim parcelama, jer smatraju da je neisplativo, a naročito zbog toga što su prinuđeni da ga, posle tolike muke i ulaganja, bacaju.

Tržište krompira u Srbiji je u znaku uvoza iz država Evropske unije i to po cenama nižim od troškova proizvodnje.

Uvoznici tamo kupuju upakovan krompir (vreće od 10 kilograma na paleti) za četiri do šest centi po kilogramu (4,8 – 7,2 dinara), dok se industrijski krompir u EU može kupiti i za samo dva centa i sasvim dobro izgleda, ali se ne preporučuje za jelo zbog visokog sadržaja skroba.