Francuska objavila ‘trgovinski rat’ Italiji zbog bolesti maslina

Udruženje italijanskih poljoprivrednika osudilo je danas Francusku što je objavila "trgovinski rat" time što je najavila zabranu uvoza povrća iz Pulje na jugu Italije gde se nekoliko stotina hiljada stabala maslina suši zaraženo patogenom bakterijom.

 

Francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol najavio je danas zabranu uvoza italijanskog povrća koji dolazi s područja zaraženog patogenom bakterijom “Xyllea fastidiosa” protiv koje nema leka.

Evropski komesar za zdravstvo i bezbednost hrane, Vitenis Andriukaitis, nedavno je proglasio “apsolutnu budnost” da bi se sprečilo širenje bakterije koja ubija masline u južnoj Italiji, a preti i vinovoj lozi i citrusima.

Po njegovim rečima, Evropska unija pažljivo prati stanje i traži seču obolelih stabala.

Međutim, Brisel smatra da je Italija koja je kao ugroženu označila površinu od 241,000 hektara u južnom regionu Pulje, pod pritiskom poljoprivrednika presporo sekla stabla, te se epidemija proširila i stanje pogoršalo.

Poljoprivrednici iz Pulje su odbili da seku stabla ocenivši da to neće iskoreniti bakteriju i pozvali EU da pomogne traganje za lekom za tu biljnu bolest.

– Ako posečemo oko milion stabala ove godine, naredne godine će biti zaraženo još jedan milion- rekao je proizvodjač maslina Djovani Merlkarne.

Stručnjaci iz svih 28 članica EU sastaće se 21. aprila da bi odlučili šta će uraditi.

Italijanski maslinari smatraju da je odluka Francuske o zabrani uvoza “nesrazmerna” i zahtevaju od svoje vlade da uputi protest francuskoj.

– Ukoliko francuska blokada stupi na snagu, to će znatno oštetiti privredu u Pulji i celoj Italiji, kao i privredne odnose dve zemlje u već teškom trenutku ekonomske krize -naveli su italijanski poljoprivrednici.

Le Fol je rekao da postoji rizik od širenja zaraze na stabala maslina u Francuskoj ukoliko bakterija stigne s povrćem.

– Ne postoji način da se direktno borimo protiv bakterije. Kada je jednom zaraženo, stablo samo može da se iseče i koren uništi kako bi se iskorenila infekcija – rekao je francuski ministar poljoprivrede.