Vreme ne pogoduje ljudima, ali odgovara usevima: U Rasinskom okrugu ozime žitarice u dobrom stanju

Žito
Pixabay.com

Trenutne temperature, više od prosečnih za ovo doba godine, pogoduju pšenici i ostalim ozimim žitaricama na području Rasinskog okruga, a dobro će im doći i najavljeno zahladjenje i nove snežne padavine, ocenili su danas stručnjaci u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

 

– Vremenske prilike su pogodovale razvoju ozimih useva, a prethodne snežne padavine su dobrodošle posebno pšenici, zaštitile su biljke od niskih temperatura. Takođe, trenutne temperature, koje su više od prosečnih za ovo doba godine, zadovoljavajuće deluju – kazala je za agenciju Beta savetnica u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, Radojka Nikolić.

Najavljeno zahladjenje i novi snegće, kako je dodala, biti korisni kako bi se biljke zadržale u fazi mirovanja.

Sneg je dobar i zbog povećanja vlažnosti zemljišta, što je važno kod pripreme zemljišta za prolećnu setvu.

Kod ozimog ječma, kako je kazala Nikolić, pojavilo se žutilo na lišću, a reč je o fiziološkoj pojavi koja se neće nepovoljno odraziti na useve.

– Nije reč o bolesti biljaka, ne treba ih tretirati nikakvim sredstvima. Do toga je došlo jer je ozimi ječam kultura osetljiva na variranje dnevnih i noćnih temperatura – precizirala je ona.

Poljoprivrednici su u Rasinskog okrugu pšenicom zasejali oko 13.500 hektara, dok je pod ječmom i tritikalima još oko 3.500 hektara.