Dokaz da je duh neuništiv! Pre dve godine U POPLAVAMA SU IZGUBILI SVE! Evo šta sada rade

Plastenik
Pixabay.com

Rogačica je povrtarsko selo koje povrćem snabdeva čitavu Bajinu Baštu. Najstariji su Radivoje Maksimović i Obradin Ilić, koji su još uvek i najveći proizvođači povrća i rasada u srednjem Podrinju.

 

Davne 1959. godine, tada sedamnaestogodišnji Obradin Ilić izneo je na bajinobaštansku pijacu plavi patlidžan i kada je za dan zaradio mesečnu platu, kaže, znao je da će ostati baštovan. Uzgajao je rasad cveća i duvana, ali othranio porodicu proizvodnjom skoro 30 tona povrća godišnje.

– Meni nijedan plastenik preko zime ne leži, ne odmara, isto ko i ja što ne odmaram, smenjuju se kulture. Na primer skida se paprika, bere ujutru, popodne je skinuta, očišćena, metlom pometena, izvršena dezinfekcija, izfrejzerovana, natopljena sa mikroorošivačima, ovlažena zemlja prosuši, odmah ide druga kultura – objašnjava Obradin Ilić iz Rogačice.

Najmanje četiri godišnje, dodaje Obradin sa završenom samo osnovnom školom, spremajući setvu spanaća i ukrasnih salata, na parceli koju je obnovio doteravši 700 kamiona zemlje, nakon što mu je bujična Rogačica u poplavama 2014. odnela baštu što na otvorenom što pod plastenicima na skoro dva hektara.

I plastenici za rasad su opet sa podnim grejanjem, sistemom navodnjavanja kap po kap.

– Ja sam bio u toku stalno, eto da kažem sa tom savremenom naukom, znači čitao literaturu – ističe Ilić.

Ali putovao je i po svetu na poljoprivredne sajmove, savetovao sa stručnjacima, ali i danas najradije sa komšijom Radivojem jer su u povrtarske vode krenuli u isto vreme, nesebično deleći mladim baštovanima savete.

– Ako se pozabave trudom i radom, onda će sami sebi pronaći kud da krenu – kaže Ilić.

Radivoje Maksimović iz Rogačice kaže da od poljoprivrede može da se živi.

– Država bi trebalo da napravi u selu puteve, struju i vodu, a seljak to posle sve uradi sam, ništa mu više ne treba – kaže Maksimović.

I naravno da su zadovoljni, dodaju uglas, kada se i u osmoj deceniji najbolje osećaju u svojim povrtnjacima.