Dobra investicija: Koliko zaista može da se zaradi OD PRODAJE MAGAREĆEG MLEKA?

magarac
pixabay.com

Organsko stočarstvo ima za cilj pored zdrave proizvodnje i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja. Magareće farme su još uvek retke u Srbiji, iako je jedan od traženijih proizvoda magareće mleko, koje prvenstveno ima lekovito dejstvo kod bronhijalnih bolesti, ali utiče i na jačanje imuniteta. Jedna takva farma magaraca postoji u okolini Dimitrovgrada.

 

Magareća posla nisu samo tvrdoglavost i izdržljivost. Magarci su nekada bili vučna radna snaga, a danas postaju deo organskog stočarstva.

Sergej Ivanov, veterinar iz Dimitrovgrada, odlučio je pre jedanaest godina, da se bavi čuvanjem autohtonih rasa domaćih životinja. Pored karakačanskih ovaca i krava buša, ima i farmu balkanskih magaraca. Posao, kaže, ima ekonomsku isplatiovst.

– Što se tiče magaraca, evo ja ću vam ovako reći otvoreno, desi se nekad da čista dobit bude i sto evra mesečno, nekad se desi da bude i 500-600 evra mesečno. Sve zavisi od toga kako se potrudite da prodate mleko, ali naravno zavisi i od potražnje na tržištu – kaže Sergej Ivanov, farmer. 

Ivanovi prodaju magareće mleko, a imaju i manju proizvodnju sapuna od ovog mleka.

– Koliko košta litar magarećeg mleka zavisi gde ga kupujete. Kod nas ovde u Dimitrovgradu je 15 eura litar mleka, što je koliko sam pratio najniža cena u Srbiji. Razlog za to je činjenica da smo daleko od Beograda, a inače ide do 40 eura, 5 hiljada dinara, u Vojvodini – kaže Sergej.

 

Magarci su životinje o kojima ima puno predrasuda, a zapravo su izuzetno zahvalni za čuvanje i veliki su prijatelji čoveku.

Kako smo saznali za organsko čuvanje životinja, veoma je važan odnos prema njima. I to se najbolje utvrđuje tako, kada nepoznati ljudi uđu na farmu, ukoliko su životinje mirne i pitome to znači da se i vlasnik prema njima odnosi baš kako treba.