MUKA DA TE UHVATI: “Vršački vinogradi” sa sve 1.134 hektara VINOGRADA, 10. februara prodaju se za siću!

Vršački vinogradi
Promo

Iako su od sredine 2015. godine u stečaju, "Vršački vinogradi" nisu propustili ni prošlogodišnju sezonu da obnove najplodnije zasade vinove loze. Javno nadmetanje za čuvenog vršačkog proizvođača vina u stečaju bilo je zakazano za 30. januar, ali je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika taj rok pomerila na 10. februar 2017. godine.

 

Premda je javno nadmetanje za čuvenog vršačkog proizvođača vina u stečaju bilo zakazano za 30. januar, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika pomerila je taj rok na 10. februar 2017. godine. Kako je i ranije objavljeno u oglasu o javnoj prodaji “Vršačkih vinograda” početna cena nije menjana, a iznosi 480,2 miliona dinara, što je ok 50% trenutne procenjene vrednosti tog preduzeća.

Poništena prodaja Kinezima
Kako prenosi Dnevnik, posle tri tendera, ovaj put država “Vršačkim vinogradima” traži kupca iz stečaja. Poslednji pokušaj prodaje za ovog preduzeća propao je pre više od tri godine. Agencija za privatizaciju je tada izabrala jedinog ponuđača, koji se javio na tenderu, a to je bila kineska kompanija “Guan nan”.

Kinezi su za “Vršačke vinograde” nudili 5,3 miliona evra uprkos tome što je vrednost kompanije bila procenjena na 29 miliona evra. 

Posle obavljenog nadzora nad tom privatizacijom, Ministarstvo privrede je prodaju poništilo, a “Vršačke vinograde” je restrukturiranje čuvalo od stečaja sve do sredine 2015. godine.

Uprkos problemima obnovili zasade
Uprkos tome što je u stečaju, ovo preduzeće nije propustilo prošlogodišnju sezonu. Obnovili su najplodnije zasade vinove loze. Strateški partner im je bila firma “Profuineks”, koja je uložila 3 miliona evra kako bi se obnovili poljoprivredni radovi, ali i omogućila proizvodnja i flaširanje vina.

Trenutna vrednost ispod 8 miliona evra
Trenutna vrednost “Vinograda” procenjena je na 960 miliona dinara, što je nepunih 8 miliona evra. Prema izmenjenim uslovima, depozit za učešće u javnoj licitaciji, u iznosu od 192.063.633 dinara treba da se uplati do 3. februara, dok sam otkup dokumentacije iznosi 150.000 dinara. Kako zakon nalaže kupoprodajni ugovor biće potpisan u roku od tri radna dana od javnog nadmetanja, a kupac preostali iznos mora da uplati u roku od 15 dana.