Uvek se potroši VIŠE OD PLANIRANOG: Koliko vam je zaista potrebno novca da KUPITE STAN?

stan
pixabay.com

Koliko god da stavljate na papir, podvlačite crtu, nekako uvek potrošite više novca nego što ste planirali.

 

To važi za sve kupovine, a posebno je bitno za one velike – životne. Svako ko je kupovao stan, zna o čemu pričamo, a mnogi od njih često govore da i ne znaju više na šta im se “izvukao” novac.

Skriveni trošak ne znači da vas je neko prevario prilikom kupovine stana, već je to u žargonu je naziv za sve one izdatke koje u startu niste planirali, a koji zbirno mogu da iznose i do nekoliko hiljada evra. Ukratko, trebalo bi računati trošak za agenta, različite poreze, notara, a ukoliko kupujete na kredit, i brojnih stavki koje to sobom nosi.

Evo detalja. 

Od tri vrste poreza – koju vi plaćate? 

Kupovina stana podrazumeva da morate da platite neki od ovih troškova – poreza na prenos apsolutnih prava, dodatu vrednost (PDV), a vlasnik stana koji prodaje, mora da računa na porez na kapitalnu dobit. Da se zadržimo na dva poreza koja su obaveza kupca, iako ne po zakonu, sigurno je tako u praksi. 

Porez na prenos apsolutnih prava ili na promet nepokretnosti plaćaju samo kupci stana koji je već bio u prometu, odnosno ovaj porez plaćate ako niste prvi kupac, dok ste za novogradnju oslobođeni. Poreska prijava podnosi se u roku od 15 dana od dana overe ugovora o kupoprodaji i to filijali Poreske uprave na čijem području se nalazi kupljen stan. Poreska stopa je 2,5 odsto vrednosti nekretnine, što znači da za stan od 60.000 evra računate da na ime ovog poreza morate platiti još 1.500 evra. Na osnovu našeg iskustva u ovoj oblasti savetujemo vam oprez, jer se dešava da opština propisuje cenu kvadrata koja je viša od one koju ste vi platili prodavcu, što povlači da i porez obračunavaju po višoj ceni. U tom slučaju, imate pravo da tražite izlazak komisije na teren kako bi se cena naknadno utvrdila. 

Porez na dodatu vrednost (PDV) plaćate samo ukoliko kupujete novogradnju, ali ste u tom slučaju oslobođeni poreza na promet nekretnine. Ovde je dobra stvar što, za prve kupce, postoji opcija povraćaja PDV-a, na 40 kvadrata, plus 15 kvadrata na svakog prijavljenog člana domaćinstva, mada u startu morate pokriti i ovaj trošak. Poreska stopa je 10 odsto od vrednosti stana. 

Porez na kapitalnu dobit plaća prodavac i to onda, kada u roku od 90 dana, od dana prodaje stana.

 

Spremite bar 500 evra za agenta 

Najjednostavniji način da dođete do stana jeste da angažujete agenciju da vam traži nekretninu kakvu ste zamislili. Međutim to košta, i to oko dva odsto vrednosti nekretnine na ime agencijske provizije. Iznos provizije nije propisan Zakonom, takođe ni ko plaća, mada je u praksi slučaj da plaćaju i kupac i prodavac kojem agencije traže kupca. Obe strane plaćaju otprilike po dva odsto vrednosti nekretnine. Mada, u nekim gradovima, kao što su Šabac ili Smederevo, proviziju plaćaju samo prodavci. 

Uz kredit spremite i malo keša 

Ukoliko kupujete stan na kredit, budite spremni i na dodatne troškove. To znači da, pored obaveznog učešća 20 odsto iznosa kredita, u startu morate imatu još keša u džepu. Banke će vam u startu objasniti i dati spisak dodatnih troškova koji prate zaduženje, a mi ćemo vam ukazati i na neke koji vam ne bi pali na pamet. Da počnemo. 

Za menicu vam treba 50 dinara, a potrebne su dve. Zatim, za osnovni izveštaj Kreditnog biroa koji prikazuje vaša prethodna zaduženja i redovnost plaćanja računajte 246 dinara, a izdavanje lista nepokretnosti oko 1.200 dinara. Već za overu založne izjave spremite malo više, 10.080 dinara, dok je upis hipoteke 20.000 dinara. 

Za Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita spremite 480 evra, na ime premije osiguranja i obrade zahteva. Još dve vrste osiguranja prate stambeni kredit i plaćaju se godišnje – osiguranje nepokretnosti i života. Za osiguranje nepokretnosti pripremite 40 evra godišnje, a za životno 100 evra godišnje, u dinarskoj protivvrednosti. 

Ne zaboravite i trošak banke za obradu kredita od 0,5 odsto vrednosti nekretnine, a treba imati u vidu i kursne razlike, jer vam banka kredit indeksiran u evrima isplaćuje u dinarskoj protivvrednosti. Na kursnim razlikama prodajnog i kupovnog kursa možete izgubiti par stotina evra. 

 

Kad je stan vaš – nije kraj plaćanju 

Stan postaje vaš kad ste overili kupoprodajni ugovor kod notara što je takođe nekoliko stotina evra, zavisno od ukupne vrednosti nekretnine. Upis u katastar će takođe koštati, i to oko 5.000 dinara. 

Međutim, i kad sve to uradite, ostaje vam da opet plaćate. Stanovi u novogradnji mahom imaju sređeno kupatilo, ali već kuhinju morate sami da kupite. To će vas koštati najmanje 500 evra pa na dalje. U starim stanovima, prodavac će vam kuhinju verovatno ostaviti. Slede slatke muke zvane biranje nameštaja. Od vašeg ukusa zavisi koliko ćete novca potrošiti na ovu stavku.

Kad podvučete crtu, ukupna cifra od dana kad odlučite da kupite stan, do dana kad ćete se useliti u svoj udoban kutak, može da poraste nekoliko hiljada evra. Ipak, kad jednom imate krov nad glavom, bar ovaj deo oko sređivanja možete i da razvučete i tako sebi finansijski olakšate.