Za šta su u stvari dobri? KAMATE ZA DINARSKE STAMBENE KREDITE 3 PUTA MANJE nego prošle godine!

Stan Nekretnine Zgrada
Pixabay.com

Kamate na stambene kredite u dinarima pre godinu dana su bile tri puta veće nego danas. Umesto 17 do 18 odsto, na godišnjem nivou, sada su od 5,5 do 6,1 odsto.

 

Građani sve manje uzimaju stambene kredite, tako da su banke oborile marže ispod dva odsto i počele da nude manje zajmove za kupovinu nekretnina prilagođene prosečnim primanjima domaćinstva i u nacionalnoj valuti.

Zaduživanje u domaćoj valuti na duži rok ima zaštitu od dvostrukog rizika. S jedne strane, od eventualnog rasta euribora koji će u nekom budućom vremenu krenuti uzlaznom putanjom, a s druge, od promene kursa evra, pišu Večernje novosti.

Dinarski stambeni krediti postoje već nekoliko godina u ponudi nekoliko banaka, ali su zbog doskorašnjih velikih kamata odobrena samo dva. Sada je cena ovog zajma znatno smanjena i ima tendenciju da dalje pada.

Za sada građanin s prosečnom platom od 45.000 dinara može da uzme dinarski stambeni kredit od 2,7 miliona dinara. Kamata je 6,03 odsto godišnje. Rok otplate je 15 godina, a mesečna rata 21.393,65 dinara.

Za prateće troškove građani izdvajaju 95.690 dinara, dok banka ne naplaćuju naknadu za obradu kreditnog zahteva.

Za isti iznos u evrima, rata je 147,03 evra,a prateći troškovi 753,49 evra.

Ako se građanin zaduži u dinarima, premija osiguranja NKOSK je manja i iznosi 1,6 odsto ili 48.000 dinara,a za zajam u evrima 1,75 odsto ili 535 evra.

Dinarski stambeni kredit sa rokom otplate do 15 godina je povoljan za građane koji već imaju stanove, a žele da se prošire ili da refinansiraju postojeće manje stambene zajmove. Oni su pristupačni i onima koji žive u manjim gradovima, gde je cena nekretnina niža. Takođe su povoljni i za one koji žele brzo da otplate stambene pozajmice i da smanje trošak koji imaju ako se zaduže na 20 ili 30 godina.

Prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, prošlog meseca je došlo do pada stambenih kredita. U martu su iznosili 378,8 milijardi dinara,a u aprilu 376 milijardi dinara. Građani ne mogu da otplate 9,5 odsto uzetih stambenih pozajmica u iznosu od 33 milijarde dinara.