CENA KVADRATA NEVEROVATNO PALA, PRODAVCI OČAJNI: Kuća sa placem može da se kupi i za 8.000 evra

kuća
Pixabay.com

U malom gradiću u Hrvatskoj na prodaji 500 stanova i kuća i to po povoljnim cenama. Primera radi, kuća sa placem prodata je za 8.000 evra.

 

Sve više puca balon nekretnina koji je počeo da se naduvava s poremećajem tržišta nekretnina, čemu je prethodio početak recesije iz 2008. godine i njen udar na građevinski sektor.

Naduvava ga i činjenica da zbog nemogućnosti servisiranja kredita brojna imovina završava na bubnju, na aukcijama, a prodaja nekretnina u ovoj besparici mnogima je jedini način da dođu do novca.

Kako piše Glas Slavonije, samo se na malom tržištu nekretnina kakvo je ono u gradu Đakovu i prigradskom prstenu, a reč je o području sa oko 30.000 stanovnika, u ovom trenutku prodaje do – 500 kuća i stanova. Tu zaprepašćujuću brojku iznosi đakovački trgovac nekretninama Vlado Rečner, koji ističe da im je prodaja poslednjih mesec i po nešto bolja. Razlog – prodaja u bescenje. Rečner navodi najsvežiji primer.

U samom centru Piškorevaca, a to je najrazvijenije prigradsko naselje Đakova, udaljeno od centra grada tek koji kilometar, preko naše agencije prodata je kuća za 8.000 evra. To je kuća starijeg datuma sa okućnicom na 700 kvadrata.

Početno je stari vlasnik za nju tražio 12.000, pa 9000 i na kraju ju je spustio na 8000 evra – kaže Rečner. Poređenja radi, pre se tamo za taj novac nije moglo kupiti građevinsko zemljište ili vikendica.

U Đakovu se zemljište za gradnju kuće moglo kupiti za 20.000 do 30.000 evra, a sada mu je cena pala na 10 do 15.000 evra.